O băutură alcoolică zilnică pentru femei sau două pentru bărbați ar putea fi bună pentru sănătatea inimii, în comparație cu a bea mai mult sau a nu bea deloc. Dar, deși există unele dovezi despre felul în care consumul moderat de alcool ar putea preveni atacurile de cord, acum un studiu clinic randomizat, dublu-orb, cu 100 de pacienți bolnavi de inimă a adăugat o nouă tușă conturului dezbaterii privind alcoolul și bolile de inimă.

Cercetătorii UC San Francisco au descoperit că alcoolul are un efect imediat asupra inimii la pacienții cu fibrilație atrială (AFib), cea mai frecventă tulburare a ritmului cardiac care pune viața în pericol.

În studiu, publicat online pe 27 ianuarie 2021 în Jurnalul Colegiului American de CardiologieElectrofiziologie Clinică, proprietățile electrice care determină contractarea mușchilor inimii s-au modificat imediat la pacienții care au fost repartizați aleatoriu la o perfuzie de alcool menținută la limita inferioară a intoxicației legale, comparativ cu un număr egal de subiecți de control care au primit în schimb o perfuzie placebo.

Potrivit autorului principal al studiului, Gregory Marcus, MD, profesor de medicină în Divizia de Cardiologie la UCSF (University of California San Francisco Parnassus Campus)„Impactul acut al expunerii la alcool este o reducere a timpului necesar pentru ca anumite celule musculare ale inimii din atriul stâng să se recupereze după ce au fost activate electric și să fie gata a fi activate din nou, în special în venele pulmonare care se golesc în atriul stâng.”

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Cardiologiemoderna.ro