Mii de contestaţii au fost depuse în Alba de persoane nemulţumite că trebuie să achite fiecare sute de lei drept contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă anului 2012 în condiţiile în care veniturile multora dintre acestea au fost de doar câţiva lei.
Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba, Iulia Mireştean, a declarat miercuri pentru AGERPRES că până în prezent au fost depuse peste 5.600 de contestaţii. În total, AJFP Alba a emis 48.176 de decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012, an din care Casa de Asigurări de Sănătate a transmis organelor fiscale teritoriale baza de date a persoanelor asigurate. Contestaţiile pot fi depuse în termen de 30 de zile de la data primirii deciziei.
Multe dintre contestaţii sunt depuse de persoane revoltate de faptul că li se cere să achite statului câte 468 de lei, deoarece figurează că ar fi câştigat în 2012 sume de doi, trei, nouă sau 12 lei pentru acţiunile deţinute la Societăţi de Investiţii Financiare (SIF-uri). Oamenii spun că nici nu au ştiut că au câştigat câţiva lei pe acţiuni, deoarece SIF-urile nici măcar nu le-au comunicat la vremea respectivă că au de luat sume de trei, nouă sau 12 lei. În schimb, SIF-urile au depus declaraţie la organele fiscale teritoriale cu lista şi cu CNP-urile tuturor acţionarilor, iar Finanţele le-au cuprins în baza de date cu suma respectivă.
Potrivit legislaţiei, dacă veniturile sunt mai mici decât salariul minim pe economie în 2012, în cuantum de 700 de lei, se reîntregesc la tot anul la acest nivel, de 700 de lei pe fiecare lună, ajungându-se astfel la un venit anual de 8.400 de lei. Venitul a fost impozitat cu 5,5% şi aplicată cota de contribuţie de sănătate, ajungându-se astfel la cuantumul de 468 de lei.
Oamenii afirmă că au depus contestaţie în speranţa că nu vor trebui să achite în final sute de lei pentru ceva ce nu au câştigat în realitate. Şansele acestora de a le fi acceptate contestaţiile sunt însă minime, această categorie, a celor care au câştigat, pe hârtie, de la SIF-uri doar câţiva lei neaflându-se pe lista celor cărora Guvernul a decis, recent, prin modificarea Codului fiscal, să fie exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
La începutul lunii ianuarie, mii de copii, inclusiv de trei ani, casnice şi pensionari cu venituri mai mici de 700 de lei, precum şi persoane care au câştigat sume de doar câţiva lei pe acţiunile deţinute la SIF-uri au primit în Alba din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală decizii prin care au fost anunţaţi că trebuie să plătească câte 468 de lei contribuţia de asigurări de sănătate aferentă anului 2012.
Conform Ordinului preşedintelui ANAF, deciziile au fost emise pentru persoanele care au realizat venituri din investiţii (câştiguri din transferul titlurilor de valoare, din dividende, din dobânzi, din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen pe bază de contract, pe baza declaraţiilor depuse de plătitorii de venit), premii şi câştiguri din jocuri de noroc, operaţiune de fiducie, dar şi alte surse, cum ar fi venituri din comercializarea deşeurilor prin centrele specializate. Decizii au fost emise şi pentru persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri din salarii, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei.
În şedinţa de miercuri, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de populaţie. Guvernul a modificat Codul fiscal în urmă cu două săptămâni, prin ordonanţă, în sensul exceptării de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a unor categorii de persoane, precum şi al clarificării unor categorii de venituri pentru care nu va fi datorată contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
„Pentru persoanele care au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, baza lunară de calcul a contribuţiei este condiţionată de un plafon minim, respectiv de valoarea salariului minim brut pe ţară stabilit prin hotărâre de guvern. Dacă venitul lunar realizat este sub plafonul minim, contribuţia se calculează asupra plafonului”, se precizează în ordonanţă. AGERPRES/(AS – autor: Marinela Brumar, editor: Ştefan Gabrea)