Alarmă epidemiologică de la Hong Kong

În septembrie 2018, un bărbat de 56 de ani din Hong Kong a fost diagnosticat cu hepatita E, acesta fiind primul caz în care boala a fost transmisă de la un șobolan. Până la acel moment nu au existat dovezi potrivit cărora acest virus se poate transmite și la oameni, era cunoscut faptul că hepatita E poate fi răspândită prin apa contaminată.

Medicii au descoperit cazul de hepatită E după ce mai multe teste imagistice au relevat o funcționare anormală a ficatului, în condițiile în care bărbatul suferise o operație de transplant de ficat.

Pe de altă parte, în ceea ce privește hepatitele B și C, România își propune, alături de alte țări ale lumii, să le eradicheze până în anul 2030. În Europa, 4,7 milioane de oameni sunt infectați cu virusul hepatitic B și 3,9 milioane cu virusul hepatitic C.

Patru persoane s-au îmbolnăvit de hepatita E, în România de la începutul acestui an. 1 din 10 îmbolnăviri înregistrate pe continentul nostru sunt cazuri de pacienți români. La ora actuală, avem 800.000 de persoane cu hepatită cronică B, iar 600.000 au hepatită cronică C.

 

Cum se prezintă din punct de vedere genetic  virusul hepatic E:

Este un virus sferic, non – anvelopat, cu diametrul de aprox 32–34 nm. Genomul este format dintr-o moleculă monocatenară, cu sens  pozitiv  de ARN  de aprox. 7.2 kb. El codifică trei secvențe de codoni ( ORF1, ORF2 si ORF3 ).

Virusul hepatic E are o diversitate genetică considerabilă,un serotip cu 4 genotipuri majore: cele de la 1 la 4 au fost identificate în mamifere, genotipurile 1 si 2 au fost găsite doar la oameni, unul singur în păsări, 3 și 4 atât la oameni cât și la porci mistreți sau domestici sau cerbi. Recent s-au izolat încă două, fără legatură cu cele deja cunoscute, în șoareci și șobolani.

În fiecare an sunt estimate 20 milioane de infecții cu HEV, ceea ce conduce la 3,3 milioane de cazuri simptomatice de hepatită E.

OMS estimează că hepatita E determină aproximativ 44 000 decese în 2015 ( 3,3 % din rata de mortalitate datorată hepatitelor virale). Virusul se transmite pe cale fecal-orala, în principal prin apă contaminată.

Hepatita E  este cel mai frecvent întâlnită în Asia de Sud și Est.

Un vaccin pentru prevenția împotriva hepatitei E a fost dezvoltat și licențiat în China dar nu este încă pe piață.

Virusul hepatic E  (HEV) nu a fost studiat suficient până acum și nu au existat date experimentale relevante în legătură cu acesta sau cu metodele de dezinfecție împotriva sa. Unele studii au sugerat faptul că apa clorinată nu reduce riscul infectării.

Caracteristici epidemiologice:

Timpul mediu de incubație          Targetul populațional                 Simptome

40 zile                                                                                                       Icter : 75%

(15-60 zile )                                     Țări industrializate:                       Anorexie: 45%

Raportul M/F: 2.5 / 5

Vârsta medie (50-55 ani)             Sindrom gripal: 40%

 

Durata simptomelor                     Durata perioadei de contagiozitate

1-4 săptămâni                                de la 1 la 3 săptămâni (subiecți imuno-competenți)

 

Complicații

Forme persistente (> 6 luni):

60%  subiecți imunocompromiși

Letalitate: între 1% și 4% (subiecți imunocompetenți)

12 – 35%  dintre aceștia femei însărcinate (în țările endemice)

Formele asimptomatice au fost necuantificate în țările endemice  (1)

 

Etiologia virală

Virusul hepatic E a fost identificat ca non-A și non-B în Kashmir, India, în 1978. Agentul etiologic (HEV), este singurul membru al familiei Hepeviridae. Prevenirea și controlul epidemic al hepatitei E în țările sărace este o provocare semnificativă a epidemiologiei.

[2] Managementul epidemiologic trebuie să se axeze pe prevenire și să se concentreze pe asigurarea apei potabile, măsuri sanitare și de igienă corecte și practici personale de igienă. Cei care călătoresc în țări cu prevalență ridicată de infecții cu HEV trebuie să fie atenți la riscul de a bea apa contaminată sau mâncare insuficient tratată termic.

“Clean India Campaign”, o campanie guvernamentală din India din 2014 a concentrat un buget de 10 miliarde de dolari și a fost destinat gestionării corecte a resurselor mediului, dar și alte măsuri cum ar fi construcția de toalete, de promovare a măsurilor de bază de igienă personală, mai ales a mâinilor [2]; [4]. Clorinarea apei potabile este una dintre măsurile care se utilizează deja, administrarea de IgG nu a reușit să aducă după sine control epidemiei. [3]. Apariția unei globuline care sa confere hiperimunitate la HEV  și un vaccin accesibil  vor opri cu siguranță transmiterea acestuia. [5].

Virusul hepatic E (HEV) rămâne principala cauză a hepatitelor acute din zonele  endemo-epidemice tropicale și  sub-tropicale, datorită lipsei măsurilor de igienă și accesului la surse sigure de apă. În țările industrializate au fost diagnosticate cazuri sporadice autohtone la pacienți care nu au călătorit în zonele endemice.

În Franța de exemplu, Hepatitis E National Reference Centre (NCR) a monitorizat cazurile de hepatită E din 2002. În 2010, cazurile au început să fie investigate sistematic în colaborare cu Național Institute for Public Health Surveillance (InVS).

Din 2002,numărul de cazuri de hepatita E diagnosticate de NCR  au crescut treptat, ajungând la un număr de 250  în 2009, 72%  fiind sporadice, neasociate cu călătoriile, urmând o prevalență geografică de la Nord la Sud  (M/F : 2.6 / 4.6, vârsta medie : 56-61 ani )(www.cnrvha-vhe.org)).

S-a observat, de asemenea, și o creștere a numărului de cazuri de hepatită E diagnosticată la subiecții immunocompromiși.

Cu toate că formele fulminante sunt rare (1 sau 2 decese /an), s-au observant la subiecți cu boli hepatice cronice.

 

Recomandările OMS sunt :

  • Spălarea foarte atentă a mâinilor și suprafețelor înainte și după procesarea cărnii (mai ales a ficatului de porc ), evitarea împărțirii mâncării, utilizarea tacâmurilor
  • Spălarea mâinilor după folosirea toaletei
  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun cu frecare timp de minim 20 de secunde
  • Utilizarea dezinfectantelor alcoolice 70 -80% dacă murdăria nu e vizibilă
  • Igiena crescută a personalului medical care intră în contact cu fluide cu potențial infectant, inclusiv purtarea de mănuși adecvate
  • Gătirea corectă a alimentelor la risc
  • Evitarea apei din surse necontrolate
  • Femeile însărcinate și pacienții imunodeprimați sau cu boli hepatice cronice trebuie să fie monitorizați

Din  2011, OMS a organizat campanii de awareness în jurul Zilei de Luptă Împotriva Hepatitei cu campanii de tip flagship, pentru a înțelege mai bine impactul bolilor hepatice virale.

Data de 28 iulie a fost aleasă ca Ziua de Luptă Împotriva Hepatiei, deoarece marchează data de naștere a  Dr. Baruch Bloomberg, laureat al premiului Nobel, care a descoperit virusul hepatic B și a dezvoltat teste de diagnosticare și vaccinul împotriva acestuia.

Pentru 2019, OMS a propus tema “Investiți în eradicarea hepatitei” pentru a accentua nevoia mobilizării de resurse pentru prevenirea hepatitei, testării și tratării acesteia și pentru a atinge eradicarea în 2030.

Prevenția este abordarea cea mai eficientă, atât la nivel populațional cât și individual.

1.Hepatitis E: Discovery, global impact, control and cure

2.Mohammad S Khuroo, Mehnaaz S Khuroo, and Naira S Khuroo

Khuroo MS. Sanitation and sewage disposal in India. 2014. Available from: http://www.researchgate.net/publication/269411584.

3. Khuroo MS, Dar MY. Hepatitis E: evidence for person-to-person transmission and inability of low dose immune serum globulin from an Indian source to prevent it. Indian J Gastroenterol. 1992;11:113–116.

4.World Health Organization. Hepatitis E: Fact sheet. 2015.

5.Pavio N, Meng XJ, Renou C. Zoonotic hepatitis E: animal reservoirs and emerging risks. (2010) Vet Res. 2010 11-12;41(6):46.Epub 2010 Apr 2.

Opinion by AFSSA, of 23 September 2009 on methods for detecting hepatitis E viruses and the behaviour of the virus in pig slurry and during cooking, drying, salting and smoking of pork-liver based products. http://www.anses.fr/Documents/MIC2009sa0146EN.pdf