congres_fed_diabet.jpgAnul acesta se împlinesc 90 de ani de când injecția cu insulină a fost folosită pentru prima dată pe un pacient pentru tratarea diabetului. Acest moment important din istoria medicinei se întâmpla imediat după ce românul Nicolae Paulescu a descoperit insulina, la sfârșitul anului 1921, în urma unor lungi studii experimentale.

Drept tribut, al X-lea Congres al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ce se va desfășura în perioada 7 – 9 noiembrie 2012, la Cluj-Napoca, va avea ca temă „Abordarea multidisciplinară a pacientului cu diabet, la 90 de ani de la prima injecție cu insulină”.

Federația Internațională de Diabet avertizează că principalele cauze de deces în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet sunt complicațiile diabetului. La nivel global, se estimează că aproximativ 4 milioane de oameni pe segmentul de vârstă 20-79 ani au murit în urma complicațiilor diabetului în 2010. În consecință, complicațiile diabetului reprezintă o prioritate în managementul bolii.

„În cadrul Congresului se va atrage atenția asupra faptului că, deși Programul național de diabet asigură accesul neîngrădit la o medicație specifică de cea mai bună calitate, pachetele de îngrijire a pacienților cu complicații sunt absente” a declarat conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

La al X-lea Congres al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, reputați specialiști din țară și străinătate vor dezbate principalele complicații ale diabetului: retinopatia, nefropatia, neuropatia, bolile cardiovasculare și leziunile piciorului. Alte subiecte de interes legate de diagnosticarea, tratamentul și prevenția diabetului vor fi abordate și în sesiunile dedicate asistentelor educatoare și pacienților.

Pentru mai multe informații legate de participarea la al X-lea Congres al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, vizitați site-ul www.federatiaromanadiabet.ro.