Timişoarei va realiza în acest an Studiul de fezabilitate (SF) şi Proiectul tehnic (PT) pentru cel de-al doilea buncăr care va fi construit pentru Secţia de radioterapie a Spitalului Municipal Timişoara, destinat procedurilor pentru bolnavii de cancer.

”La Spitalul Municipal se intră în proiectarea şi elaborarea SF şi PT pentru buncărul în care va fi amplasat acceleratorul (linear de energie, n.r.) la Secţia de radioterapie, concomitent cu lansarea proiectului de extindere a spitalului”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Deoarece se lucrează într-un mediu puternic radioactiv, tehnologia de construcţie a buncărului este asemănătoare celei folosite la Centrala Atomică de la Cernavodă, pereţii având grosimea de 2,5 metri, căptuşiţi cu plumb pentru a proteja propagarea emisiilor radioactive în afara incintei.

Primul buncăr a fost construit tot la Municipal, în urmă cu zece ani, unde au fost montate trei aparate americane conexe acceleratorului linear, achiziţionate de Ministerul Sănătăţii de la o firmă de profil din Olanda, contra sumei de 3,6 milioane de dolari. Echipamentul este format dintr-un accelerator linear de energie medie, un nucletron pentru brahiterapie (pentru iradierile cu iridiu) şi un simulator de măsurători.

Medicii oncologi susţin că aparatura de acum un deceniu este deja veche şi este nevoie de alta nouă, pentru care se va construi noul buncăr.

Aparatul de radioterapie de la Timişoara deserveşte bolnavi din cinci judeţe învecinate.

Pe de altă parte, prin extinderea cu un nou corp a Municipalului, vor putea fi aduse la un loc şi alte clinici ale spitalului, care acum funcţionează la distanţă, cum este clinica ASCAR, pentru bolnavii cu probleme cardiace. ”Dacă vom avea o oportunitate bună de a achiziţiona o clădire corespunzătoare pentru acest spital, o vom achiziţiona, dacă vom considera că per ansamblu condiţiile sunt avantajoase pentru ceea ce înseamnă spaţiul şi preţul cerut”, a punctat edilul.

Nicolae Robu a mai anunţat marţi că în 2017 vor continua investiţiile în infrastructura din Sănătate, Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” având nevoie de cele mai multe intervenţii în acest sens.

Aici vor avea loc lucrări de reparaţii/ construcţii şi instalaţii la secţiile Pneumologie I şi II, se va realiza un complex de investiţii (proiect tehnic) pentru extinderea şi modernizarea ansamblului construit existent, se vor achiziţiona trei containere cu destinaţie de cabinete, arhivă, magazii pentru materiale sanitare, se va moderniza staţia de aburi, se vor construi o staţie epurare a apelor uzare, reţele de canalizare din incintă şi se vor realiza lucrări rutiere de incintă. AGERPRES