fervex.jpgAgenţia Naţională a Medicamentului retrage de pe piaţă 800.000 de cutii de Fervex pentru adulţi şi copii, în toată ţara, a precizat miercuri dr. Marius Savu, preşedintele ANM. El recomandă populaţiei să aducă la farmacii cutiile cu Fervex pentru a fi distruse.

Decizia de retragere de pe piaţă a produselor Fervex adulţi granule pentru soluţie orală şi Fervex pentru copii granule pentru soluţie orală a fost luată ca urmare a informaţiei primite de ANM atât prin intermediul sistemului de alertă rapidă de la Autoritatea Competentă din Franţa, cât şi de la producător (Bristol-Myers Squibb).

Măsura a fost determinată de depistarea de către fabricantul din Franţa, la un control de rutină, a unei contaminări microbiene la medicamentul Fervex Zmeură. Acest produs nu este comercializat în România.

Deoarece s-a constatat că sursa contaminării este un excipient folosit în formulele Fervex (zaharoză), ca măsură de precauţie compania a decis retragerea de pe piaţă a tuturor seriilor din produsul Fervex adulţi şi Fervex copii, granule pentru soluţie orală, fabricate cu acest excipient. Decizia se aplică în toate ţările în care sunt distribuite aceste produse, inclusiv în alte state membre ale UE.

Eventualele reacţii adverse în cazul consumului produsului posibil contaminat nu sunt majore, este vorba de: durere abdominală, febră, vărsături, diaree. Până în momentul de faţă, astfel de reacţii adverse nu au fost semnalate prin intermediul Sistemului de Farmacovigilenţă, a precizat preşedintele ANM. AGERPRES