Sensibilizarea angajatorilor si informarea lucratorilor asupra metodelor de lucru care pot duce la afectiuni musculoscheletice (AMS) au reprezentat tema unei conferinte desfasurate pe 13 noiembrie la Hotelul Marriott.
Reprezentantii institutiilor de sanatate a muncii au facut o serie de recomandari angajatorilor privind eliminarea abuzurilor practicate asupra angajatilor. „In functie de natura activitatii desfasurate, trebuie construita o conduita capabila sa previna astfel de actiuni”, a spus directorul general al Institutului de Sanatate Publica (ISP), Mihai Costescu.

„Trebuie tras un semnal de alarma pentru prevenirea afectiunilor de tip AMS in vederea eliminarii abuzurilor din partea angajatorilor, in sensul de a se lucra echilibrat, dupa norme, nu sub un stres continuu”, a precizat inspectorul general de stat adjunct de Inspectia Muncii, Dante Nicolae Bratu.

Afectiunile musculoscheletice cuprind o gama larga de probleme de sanatate. Principalele surse ale acestora sunt durerile de spate, traumatismele spatelui si afectiunile membrelor superioare sau inferioare, legate de profesie si cunoscute in mod obisnuit sub denumirea de „traumatisme provocate prin constrangeri fizice repetate”.

Multe dintre aceste probleme pot fi prevenite sau reduse prin respectarea reglementarilor existente in domeniul securitatii si sanatatii in munca, precum si a indrumarilor de buna practica. AMS reprezinta cea mai frecventa problema de sanatate legata de munca din Europa, 25% din lucratorii din UE acuzand dureri de spate iar 22% – dureri musculare. Ambele afectiuni inregistreaza o prevalenta mai ridicata in noile state membre, Romania si Bulgaria.

AMS cauzeaza nu numai suferinta personala si pierderi ale venitului, dar antreneaza costuri ridicate pentru intreprinderi si economiile nationale. In vederea prevenirii acestor afectiuni a fost prezentata o campanie europeana intitulata „Reduceti efortul!”, care vizeaza promovarea unei abordari manageriale integrate in tratarea afectiunilor musculoscheletice, incluzand atat prevenirea AMS, cat si mentinerea in activitate, reabilitarea, integrarea si reintegrarea profesionala a lucratorilor care sufera de AMS.

Campania „Reduceti efortul!” include si premiile anuale pentru bune practici, care aduc recunoastere intreprinderilor si organizatiilor cu contributii deosebite si inovative in promovarea unei abordari manageriale integrate a afectiunilor musculoscheletice.