Comunicarea făcută de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor privind cazurile de rujeolă din România este una firească, într-un context european, a declarat marți, 7 martie 2017, Directorul CNCSBT – INSP Adriana Pistol.

Reacția vine după ce pe site-ul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a apărut informația că focarul de rujeolă care afectează România este posibil să se răspândească în țările din Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE).

„Este firesc, este o reacție normală. Noi avem săptămânal informații, sunt publice. Nu este vorba despre un avertisment, este vorba despre cu totul altceva, eu nu o înțeleg ca un avertisment. Este normal ca și celelalte state să cunoască acest aspect. Și noi cunoaștem când se întâmplă în alte state. (…) România are niște cazuri și un grup mare de țări din Vestul Europei au și ele alte vreo 4.000 și ceva de cazuri. Sunt comunicate care se petrec între toate statele UE. România nu este singura țară care are rujeolă. Este adevărat că are cele mai multe cazuri. (…) Nu suntem singurii”, a spus Pistol.

Potrivit acesteia, toate țările europene ar trebui să întărească procesul de vaccinare.

„Este un semnal de alarmă către toată țările că trebuie să întărească vaccinarea. Părinții să vaccineze. Așa ceva se poate opri prin vaccinare. Are Franța cazuri, are Germania, are Italia foarte mulți. Italia are foarte multe cazuri. (…) Este o comunicare firească într-un context european”, a susținut medicul.

Focarul de rujeolă care afectează România este posibil să se răspândească în țările din Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE), se menționează pe site-ul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

„Ținând cont de dimensiunea și răspândirea geografică a focarului de rujeolă din România, posibilitatea de transmitere peste hotare a cazurilor de rujeolă este una crescută”, se arată în evaluarea ECDC cu privire la riscurile implicate de focarul de rujeolă din țara noastră, potrivit Xinhua.

De la sfârșitul lunii septembrie 2016 până la 17 februarie 2017, Institutul Național de Sănătate Publică a primit înștiințări cu privire la 3.071 de cazuri de rujeolă. Cazurile continuă să fie raportate în ciuda măsurilor adoptate la nivel național pentru sporirea activităților de vaccinare, menționează sursa citată.

În 2016, focare de rujeolă au izbucnit în mai multe dintre țările UE/SEE, iar numărul cazurilor continuă să crească în 2017.

Focare anterioare și actuale din alte trei țări din UE au fost asociate din punct de vedere epidemiologic cu actualul focar din România, precizează Xinhua, care menționează că sunt necesare investigații aprofundate pentru a obține mai multe informații cu privire la această posibilă legătură. AGERPRES