Adrian Vaman: România a ajuns deocamdată doar la un caz la fiecare 5.000 de locuitori; ar trebui să fim mai îngrijorați decât suntem

Adrian Vaman, Consultancy and Data Analytics Lead în cadrul companiei EDUROM, revine cu al treilea update comprehensiv la interpretarea vizual-comparativă a evoluției cazurilor COVID-19 în Europa. Deși recunoaște că modul său de prelucrare a datelor este mai puțin complex decât al altor modele matematice la care avem acces public și este mai degrabă orientat către reprezentare vizuală, el l-a ajutat totuși să afirme câteva lucruri, care ulterior s-au dovedit corecte.

 

 

 

Densitatea de cazuri confirmate, pe 1 milion de locuitori

“Despre Spania am spus în postarea anterioară aici că va evolua mai accelerat și mai grav decât Italia. Din păcate s-a confirmat și Spania a depășit Italia nu doar la numărul de cazuri pe milionul de locuitori, ci și la numărul total de cazuri.

Semnele actuale arată că și Spania, ca și Italia, au atins un vârf (sau platou) și sunt pe ușoară pantă descrescătoare a numărului de cazuri noi. Am adăugat grafice noi, mai jos, în secțiunea de evoluție a numărului zilnic de cazuri noi confirmate, care susțin vizual stabilizarea situației în Italia și Spania.

Dincolo de asta, ce semnificație trebuie să aibă cifrele din grafic pentru noi? Dacă luăm în considerare măsurile luate mai dur și mai devreme la noi și ne uităm (doar) la cazurile confirmate – aparent lucrurile încă stau bine. Dacă luăm în considerare că la noi numărul de teste pe 1 milion de locuitori este de 5,7 ori mai mic decât în Italia și de 3,9 ori mai mic decât în Spania… ar putea să fie nevoie să fim mai îngrijorați decât suntem acum!”.

 

Proximitatea socială: un caz confirmat la câte persoane din populație?

“Din nou, care este semnificația pentru noi? Vrem nu vrem, suntem pe un trend similar cu toate celelalte țări din comparație. Și mai ales pentru cei care încă tot nu cred și tot nu sunt îngrijorați de cât este de periculos noul coronavirus, aș vrea să se înțeleagă din grafic cât de repede scade ‘spațiul de siguranță’ al fiecăruia dintre noi: Italia a ajuns în 6 zile de la 1 caz la fiecare 400.000 de locuitori la 1 caz la fiecare 40.000 de locuitori, în următoarele 12 zile la 1 caz la fiecare 4.000 de locuitori și după încă 24 de zile se îndreaptă spre un caz la fiecare 400 de locuitori. Și vorbim doar de cazuri testate și confirmate! Noi am ajuns deocamdată doar la 1 caz la fiecare 5.000 de locuitori, și încă ne simțim ‘la distanță’ de pericol și, foarte probabil, deocamdată deranjați de măsurile de prevenție instituite”.

 

Evoluția numărului zilnic de cazuri confirmate pe 1 milion de locuitori

“Italia și Spania, după cum spuneam, sunt pe trenduri descendente. Italia este pe pantă descendentă în ultimele 9 zile, Spania doar ultimele 4 zile, dar să sperăm că va continua la fel. Olanda, Franța și Germania au coborâri de moment, dar este prea curând ca să spunem că au intrat pe trenduri descendente.

 

 

 

Deși Statele Unite au trecut acum pe locul întâi la nivel mondial, la numărul de cazuri, raportat la populație lucrurile nu sunt nici pe departe unde au potențialul, din păcate, să ajungă. SUA au atins acum numărul de cazuri noi pe 1 milion de locuitori, pe care l-a atins Italia la vârf, acum 15-20 de zile. Are toate premisele să aibă cifre similare cu Spania, pe 1 milion de locuitori, deci la o populație de 7 ori mai mare decât a Spaniei se îndreaptă către peste 1 milion de cazuri confirmate în următoarele 2 săptămâni.

Să sperăm că România rămâne în continuare pe un trend similar cu ce a avut până acum”.