Institutul Cantacuzino este de importanţă strategică, de siguranţă naţională, fiind necesară suma de 25 de milioane de euro pe an, urmând să producă vaccinuri în aproximativ doi ani, a declarat luni ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, preşedinte al Comisiei SRI.

Încă nu l-am preluat. Legat de Institutul Cantacuzino, am primit sarcina în şedinţa de Guvern, sigur că am avut şi o discuţie prealabilă cu premierul pe această chestiune, am constituit un grup de lucru la MApN care să facă evaluarea situaţiei institutului, un due diligence, ca să vorbim în limbaj foarte specific financiar, un due diligence juridic, am cerut să stabilească în ce condiţii putem produce vaccinuri şi putem desfăşura alte activităţi de natură ştiinţifică în cadrul institutului şi care ar fi alocarea minimă necesară. Acest colectiv lucrează împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cu conducerea Institutului Cantacuzino. Au termen de la mine 10 zile să-mi prezinte proiectul de act normativ şi analiza la zi a situaţiei acestui institut„, a declarat Ţuţuianu la Palatul Parlamentului.

Potrivit ministrului, institutul va rămâne cu personalitate juridică, dar probabil va fi parte a unei direcţii de cercetare din cadrul MAPN. „Zece zile au termen de la mine să facă această analiză, să-mi propună un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului. Dintr-o evaluare prealabilă, deci nu sunt cifre definitive, avem nevoie în primii 5 ani de funcţionare de circa 25 de milioane de euro. Cu concluzia făcută de specialiştii mei militari – că am putea să producem vaccin în 2 ani de zile. Avem nevoie de bani pentru reabilitarea spaţiilor, care nu corespund, pentru dotări pe liniile de producţie şi pentru pregătirea acestei producţii. Sunt foarte multe lucruri care trebuie pregătite ca să poţi să produci un vaccin peste 2 ani de zile. (…) 25 de milioane de euro în fiecare an (…) de la bugetul statului, cu titlu de subvenţie. Există şi o componentă de venituri proprii – că au nişte contracte de cercetare în curs. Am făcut o primă discuţie informală cu ministrul Cercetării, la sfârşitul săptămânii să vedem dacă putem că legăm pe componenta de cercetare anumite lucruri. Cele 25 de milioane de euro le voi cere suplimentar faţă de bugetul alocat de 2% din PIB pentru Apărare”, a precizat Ţuţuianu.

Întrebat dacă vor exista aceşti bani, el a spus: „Îi vom avea, cred că e o problemă de interes naţional, iar 25 de milioane de euro pe an nu e o sumă care să nu poată fi asigurată de un guvern care e responsabil, fiindcă Institutul Cantacuzino prezintă o importanţă strategică, chiar de securitate naţională. Când nu mai ai niciun fel de mijloc de a-ţi proteja populaţia, evident că nu este o chestiune oarecare, e de securitate naţională”.

Ministrul Apărării a argumentat totodată şi trecerea Institutului Cantacuzino la MApN. „El a fost trecut pe la mai multe ministere, nu a reuşit nimeni să-l pună în aplicare, să-l pună în funcţiune. Există acolo şi o anumită dezordine şi conflicte care nu au putut fi temperate în niciun fel şi atunci domnul prim-ministru mi-a spus că MApN, ca structură cu reguli mai bine definite, poate să asigure revitalizarea acestui institut. Şi, sigur, se poate pune şi componenta personală – că şi eu sunt o mână mai fermă şi voi putea să stabilesc ceea ce trebuie stabilit. Vă asigur că îmi voi face treaba şi dacă guvernarea este aşa cum mi-o doresc eu – până în 2020 – Institutul va produce vaccinuri în 2 ani”, a afirmat Ţuţuianu. AGERPRES