In Romania exista o preocupare deosebita pentru tratamentul pacientilor infectati cu HIV/SIDA si pentru accesul la tratament, motiv pentru care a fost considerata un exemplu de abordare a problematicii si pentru alte tari. Obiectivul terapiei HIV este de a incetini progresia afectiunii si aparitia evenimentelor care definesc sindromul imunodeficientei dobandite, a explicat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals”, la conferinta „Cum sa scriem despre HIV/SIDA”.
El a subliniat ca pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de terapie antiretrovirala (ARV), care sa asigure scaderea concentratiei de virus si care sa fie capabila sa o mentina pentru o perioada de timp cat mai lunga, sa previna mutatiile virale si dezvoltarea rezistentei la tratament.
Introducerea terapiei antiretrovirale foarte active a determinat schimbarea incadrarii HIV de la o boala acuta la o boala cronica, lucru asociat cu o crestere spectaculoasa a sperantei de viata, a subliniat specialistul.
Nicio terapie cu ARV nu distruge complet virusul, acesta se poate multiplica in continuare, ceea ce necesita schimbarea terapiei, obiectiv dificil in conditiile in care pacientii devin din ce in ce mai expusi unor numeroase experiente terapeutice, a explicat managerul Institutului National de Boli Infectioase.
De aceea, la pacientii intens tratati anterior este o imperioasa nevoie de tratament ARV, eficienta fiind scaderea concentratiei de virus sub nivelul detectabil, ceea ce inseamna reducerea riscului de a face complicatii. Aditional este nevoie de tratament ARV, care sa poata imbunatati raspunsul imunologic, sa aiba o tolerabilitate buna, cu o schema terapeutica simpla, astfel incat sa stimuleze un nivel crescut de aderenta la tratament, a mentionat prof. dr. Streinu. El a adaugat ca 40% dintre pacientii tratati in Romania sunt multiexperimentati.
Prof. dr. Streinu Cercel a spus ca exista sperante pentru noi clase terapeutice care vor creste durata de viata atat pentru cei infectati, cat si pentru cei cu boala SIDA. El a subliniat ca Romania are cele mai multe persoane incluse in tratamentele ARV, 6.500 de pacienti, dar s-a referit si la persoane care refuza tratamentul si care reprezinta aproximativ 10% din cei 3.500 de adulti aflati in tratament. Acestia din urma refuza tratamentul pentru ca au un numar foarte mare de pastile de luat si li se fac mai multe scheme terapeutice, a explicat specialistul.
O alta problema legata de tratament este aceea ca prin procurarea medicamentelor din farmacii cu circuit deschis nu mai exista o monitorizare sustinuta, pentru ca pacientii nu mai trebuie sa vina lunar la medic, ci o data la sase luni. Ori succesul in lupta cu aceasta boala consta in legatura permanenta cu medicul.
La 31 decembrie 2007, in Romania erau in evidenta activa 7.591 de pacienti cu HIV si SIDA.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a subliniat ca speranta de viata a crescut pentru cei cu infectie la 10-15 ani, pentru cei cu boala SIDA – la 7 ani, iar in urmatorii 2-3 ani speranta de viata va ajunge pentru acestia la 10 ani.