Chirurgia cardiovasculară românească se face la nivel mondial, dar România are nevoie de mai multe centre de profil şi de mai multe intervenţii pe cord deschis, ca să fie salvate vieţi şi bani, a declarat managerul Institutului Inimii Cluj, Adrian Molnar.
„A fost la noi o echipă de la San Donato Milano şi au rămas plăcut impresionaţi de dezvoltarea chirurgiei cardiace în Cluj. Dar avem nevoie şi de alte centre, avem nevoie de un număr mai mare de operaţii decât cele care se fac acum, în România. Acum se fac aproximativ 5.000 de intervenţii chirurgicale pe cord deschis în România, dar ar fi nevoie de cel puţin 10.000 în fiecare an. Asta înseamnă că noi pierdem pacienţi pe care nu apucăm să-i operăm, pentru că sunt foarte puţine centre. Nu mai vorbesc de chirurgia pediatrică, unde ar fi nevoie de 1.000-1.500 de intervenţii pe an şi se fac abia în jur de 400-500. O mare parte dintre copii sunt trimişi în străinătate şi ar fi mult mai benefic şi mult mai economic pentru România -şi nu mai vorbim de impactul emoţional- ca aceşti copii să fie operaţi la noi în ţară, să nu-i mai trimitem în alte părţi, cu cheltuieli foarte, foarte mari. Ar fi mai benefică o investiţie mai mare acum, dar cu reale şanse de a fi recuperată această investiţie în timp, prin faptul că n-am mai cheltui bani cu trimiterea copiilor în străinătate cu sute de mii de euro„, a spus Adrian Molnar.
La Cluj-Napoca se desfăşoară, în perioada 25-27 mai, prima conferinţă „Progrese în cardiologie şi chirurgie cardiovasculară” şi al doilea „Simpozion de cardiologie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică”, manifestări la care participă aproape 400 de specialişti în domeniu din ţară şi din străinătate. AGERPRES