Ionel_Adrian.jpgInstitutul Cantacuzino va produce cel mai probabil de anul viitor vaccin antigripal, după ce în acest an va fi realizată o microproducţie de teste, a declarat managerul instituţiei, Adrian Ionel.

„Am zis ca anul acesta să facem o microproducţie de teste care să ne asigure că la anul vom scoate exact ceea ce ne trebuie. La această microproducţie de anul acesta vom aplica şi o metodă nouă de distilare, care va elimina foarte multe impurităţi, sper să fie cea mai optimă formă de vaccin. Anul viitor sperăm să avem – suntem aproape siguri că vom avea – o producţie de vaccin antigripal românească cu calităţile potrivite. Este vorba de vaccinul antigripal. Avem discuţii cu ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, în ceea ce priveşte elaborarea strategiei pe termen scurt, mediu şi lung privind dezvoltarea celorlalte linii de producţie. Avem tot sprijinul ANCŞI”, a spus managerul.

El a precizat că în cursul lunii ianuarie vor fi făcute angajări în cadrul Institutului. „Oamenii nu numai că nu mai pleacă, am început să şi angajăm. În ianuarie avem o serie de angajări şi încercăm să readucem înapoi profesioniştii care au plecat din institut. Mai mult decât atât, avem o înţelegere cu Institutul Pasteur în vederea specializării unor oameni de la noi şi acordării de consultanţă din partea lor către noi. Specialiştii Institutului Pasteur vor veni acum în ianuarie la noi pentru acest lucru”, a arătat Adrian Ionel. Acesta a susţinut că primul lucru pe care l-a făcut când a venit în funcţia de manager a fost să achite integral toate salariile, să plătească toate datoriile către stat, dar şi către furnizori. „În momentul în care am fost numit în această funcţie am găsit oamenii neplătiţi din luna martie a anului trecut, ceea ce îi demotivase total. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să achit integral salariile acestor oameni şi toate contribuţiile datorate statului român pentru aceste salarii. În al doilea rând, am încercat să achit şi am reuşit să achit datoriile Institutului către organismele de stat de genul ANAF şi altele asemănătoare. Am achitat toate datoriile Institutului către furnizori care datau încă din 2011 – 2012. Planul de reorganizare l-am supus aprobării ANCŞI şi implicit Ministerului Educaţiei. Am început între timp reconstrucţia anumitor laboratoare, înnoirea lor şi consolidarea unor clădiri şi am obţinut reacreditarea laboratoarelor în vedere reîncheierii contractelor cu Casa”, a mai declarat reprezentantul Institutului.

El a mai spus că a reuşit să pună capăt conflictului între sindicatele din instituţie. „Am făcut şi pace între sindicatele din Institut care erau în conflict continuu şi am reuşit să stabilizăm situaţia şi din punctul acesta de vedere”, a mai arătat Adrian Ionel. AGERPRES