Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) consideră că proiectul de reducere a preţurilor medicamentelor de pe lista C2 prevede practic o reducere cu 50% a adaosurilor de distribuţie, respectiv de farmacie, pentru aceste produse.
Preşedintele ADRFR, Robert Popescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Sănătăţii (MS) nu a evaluat modul în care operatorii economici din piaţa farmaceutică pot absorbi aceste modificări după ce, în prealabil, aceştia au suportat diminuări ale grilei de adaos începând cu 2009 şi diminuări ale veniturilor de peste 10 milioane de euro anual prin mutarea eliberării produselor de oncologie injectabile către spitale.
El a menţionat că în urma acestor măsuri, unii distribuitori importanţi au intrat în faliment şi sute de farmacii sunt şi ele în pragul falimentului în ultimii doi ani, falimente care au generat pierderi de peste 200 de milioane euro pentru ceilalţi operatori rămaşi în sistem. „În opinia noastră, orice încercare de a realiza economii suplimentare ar trebui să se implementeze fără a modifica adaosurile de distribuţie şi farmacie care în acest moment sunt cele mai reduse din Uniunea Europeană. Trebuie ţinut seama de faptul că majoritatea produselor din lista C2 necesită condiţii speciale de depozitare, manipulare şi transport (lanţ de frig), respectiv costuri logistice substanţiale, în condiţiile unor marje extrem de reduse sau a unor termene de plată foarte lungi”, a spus Robert Popescu.
El a adăugat că sunt măsuri alternative prin care MS poate face economii importante la bugetul sănătăţii fără să afecteze pacienţii. Totodată, a menţionat că o soluţie practică ar fi mecanismul de pay-back propus de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), prin care se diminuează riscul ca aceste produse să devină mai atractive pentru export, menţinând neschimbate adaosurile de distribuitori şi farmacie. În situaţia în care economia suplimentară nu se va realiza prin mecanismul de reducere a preţului de producător de tip pay-back, diminuarea de preţ nu ar trebui să afecteze produsele adjuvante, întrucât practic aceasta ar însemna aplicarea unei reduceri masive de preţ pentru circa 1.500 de produse (în loc de doar 600).
Robert Popescu a accentuat însă că exportul paralel nu afectează produsele generice şi nu reprezintă principala cauză a scăderii accesului pacienţilor la medicamente, precizând că aproximativ 100 de produse fac obiectivul exportului paralel. ADRFR face apel la MS să poarte consultări constructive cu actorii de pe piaţa farma pentru identificarea celor mai bune metode de eficientizare a cheltuielilor din sistem, soluţii care să permită menţinerea disponibilităţii produselor pe piaţă şi continuarea respectării standardelor de calitate utilizate în prezent în lanţul de aprovizionare. La rândul său, Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, a spus că aproximativ 100.000 de pacienţi sunt în tratament în oncologie şi au fost diagnosticaţi alţi 100.000, care însă nu beneficiază de tratament din diferite motive. AGERPRES