Un articol apărut în jurnalul medical Cardiovascular Research, indică faptul că administrarea de fier intravenos poate reduce riscul de atac de cord la pacienții cu insuficiență renală, care fac dializă.

Boala arterială coronariană este răspândită în rândul pacienții cu boală cronică de rinichi, dar frecvența apariției unui atac de cord la acești pacienți este încă necunoscută. Studiile observaționale îi determină pe unii cercetători să-și exprime îngrijorarea că fierul administrat intravenos ar putea crește prevalența sau severitatea atacurilor de cord. Alții susțin că, fierul administrat intravenos poate reduce evenimentele coronariene, deoarece există probabilitatea să aibă ca rezultat livrare unei cantități mai mare de oxigen. Totuși, cercetările sunt destul de limitate pentru a susține acest lucru.

Această lucrare cuprinde analiza a 2141 de pacienți înscriși în studiul Proactive IV Iron Therapy in Hemodialisis Patients (PIVOTAL), un experiment controlat, care se desfășoară în 50 de locații din Regatul Unit al Marii Britanii. Cercetătorii au investigat efectele dozelor mari de fier administrat intravenos, comparativ cu administrarea dozelor mici la pacienții aflați sub hemodializă. Aceștia au raportat rata atacurilor de cord, tipurile de atacuri de cord, importanța prognostică a acestor atacuri de cord, precum și efectul dozelor mari de fier.

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Nefrologia.ro