Mai multe țări au identificat sau investighează cazuri de hepatită inexplicabile la copii. În timp ce cazurile raportate apar în grupuri, acestea rămân rare.

„Ceea ce auzim din locurile care raportează aceste cazuri este că există unii copii – de obicei copii sănătoși anterior, fără afecțiuni medicale subiacente – care au fost internați în spital cu hepatită severă sau cu inflamație severă a ficatului”, spune dr. Nipunie Rajapakse, specialist în boli infecțioase pediatrice de la Mayo Clinic.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au emis o alertă de sănătate, cerând părinților și profesioniștilor din domeniul sănătății să fie atenți la simptome și să raporteze orice posibile cazuri de hepatită fără o cauză cunoscută către departamentele de sănătate locale și de stat.

Înțelegerea hepatitei la copii

„Hepatita este doar un termen care se referă la inflamația ficatului. Pot exista multe cauze diferite. La copii, cele mai frecvente cauze sunt infecțiile – de obicei infecții virale. Dar poate fi cauzată și de anumite medicamente; anumite probleme ale sistemului imunitar, cum ar fi hepatita autoimună, de exemplu, sau expunerea la anumite toxine”, spune dr. Rajapakse.

Simptome

„Simptomele hepatitei se referă la faptul că ficatul nu își poate face treaba în mod corespunzător. Un simptom pe care l-ați putea observa este îngălbenirea pielii sau a albului ochilor. Copiii se pot plânge și de dureri abdominale, așa că mai ales în partea dreaptă superioară a abdomenului, locul în care se află ficatul, pot avea dureri în mod specific. Dar acestea se pot localiza oriunde în abdomen. S-ar putea să observați urină închisă la culoare sau scaun deschis la culoare.” Alte simptome includ febră, greață, scăderea apetitului, vărsături și diaree.

Ce cauzează aceste cazuri de hepatită?

Oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă ce poate fi cauza acestor cazuri de hepatită la copii.

„Când au căutat tipul de virusuri tipice despre care credem noi că ar cauza hepatita la copii, oamenii de știință nu au găsit acele virusuri obișnuite. Dar ceea ce s-a găsit la mulți dintre acești copii când au fost testați pozitiv este un virus numit adenovirus, un tip specific de adenovirus numit adenovirus 41”, spune dr. Rajapakse.

Despre Adenovirus

„Adenovirusurile reprezintă un grup mare de virusuri – există aproximativ 50 de tipuri diferite despre care știm – și de obicei pot provoca anumite boli, de exemplu, conjunctivită, vărsături și diaree, tuse. Acestea circulă destul de frecvent printre copii”, spune dr. Rajapakse.

Adenovirusurile au fost raportate ca o cauză a hepatitei la unii pacienți care sunt imunocompromiși, dar copiii raportați în aceste grupuri recente au fost în cea mai mare parte sănătoși.

Există o conexiune COVID-19?

„Credem că este puțin probabil ca acest fenomen să fie legat de COVID-19. Dar este unul dintre lucrurile pe care trebuie să le analizăm și să le studiem cu adevărat pentru a ne asigura că am explorat toate relațiile posibile”, spune dr. Rajapakse.

„O altă întrebare care a apărut este dacă acest lucru ar putea avea legătură cu vaccinarea pentru COVID-19. Deoarece nu avem un vaccin care să fie aprobat pentru utilizarea la copiii sub vârsta de 5 ani, mulți dintre copiii care au fost raportați cu această afecțiune a ficatului nu au fost vaccinate. Deci nu există dovezi care să sugereze că acest lucru ar putea avea legătură cu un vaccin”.

 

Sursa: medicalxpress.com