Adaosul comercial scazut aplicat medicamentelor si lipsa unor taxe speciale pentru prestarea de servicii au determinat tot mai multi farmacisti independenti sa-si vanda farmaciile si sa se reprofileze, a declarat presedintele patronatului farmacisilor, Ioana Cacoveanu.
„Adaosul comercial a devenit in Romania principala sursa de venit a farmacistilor, insa aceasta valoare a scazut considerabil in ultimii doi ani. Practic, asistam la o devalizare a farmacistilor datorata rearanjarii preturilor. In acest moment, prin scaderea adaosului comercial, asistam la un fenomen, mai exact farmacistii independenti incep sa isi vanda lanturile de farmacii pentru ca exista o presiune mare pentru sustinerea afacerilor”, a spus Cacoveanu.
Ea a explicat ca aceasta tendinta va continua, tot mai multi farmacisti preferand sa se reprofileze.
Adaosul comercial reglementat pentru farmacii in Romania variaza intre 12 si 24%. Astfel, pentru produsele cu un pret de pana la doi lei, adaosul comercial este de 24%, pentru cele cu preturi intre doi lei si cinci lei de 20%, pentru cele cuprinse intre 5 lei si 7,5 lei de 15%, iar pentru medicamentele de peste 7,5 lei de 12%. Majoritatea produselor din farmacii au preturi peste 7,5 lei.
Reprezentantul patronatului a precizat ca pentru medicamentele eliberate pentru anumite programe de sanatate, precum oncologie, HIV/SIDA, diabet si hepatita, valoarea adaosului este cuprinsa intre 0 si 3%. Totodata, de la inceputul lunii mai, o serie de medicamente folosite in tratamentul complicatiilor produse de HIV/SIDA au un adaos de 1,5%.
Cacoveanu a adaugat ca in Romania nu se aplica un sistem de plati pentru prestarea de servicii de catre farmacisti, iar statul nu acorda fonduri pentru programele de prevenire si informare. „In tarile Uniunii Europene, exista o preocupare pentru un venit asigurat farmaciei. Fiecare tara este foarte atenta la asigurarea unui serviciu farmaceutic de calitate si uniform distribuit”, a precizat Cacoveanu.
La randul sau, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuliasa, a declarat ca 75% din farmaciile din Romania se confrunta cu probleme economice din cauza adaosului comercial mic. El a precizat ca informatiile au fost furnizate de un studiu al firmei de cercetare Cegedim.
„Ponderea adaosului comercial nu acopera cheltuielile pe care le au farmacistii. Noi vom face propuneri pentru revizuirea adaosului comercial, insa in acest moment Ministerul Sanatatii doreste sa aiba o imagine cat mai buna, motiv pentru care revizuirea nu se va produce in acest an”, a explicat Lupuliasa.
Lupuliasa a adaugat ca servicii conexe prestate de farmacisti (serviciul de noapte, consultanta, consultatii catre clienti, etc. – n.r) ar trebui platite si in Romania direct de consumator sau de sistemul public de asigurari.