Personalul medical din Serviciul Judetean de Ambulanta Tulcea a raspuns in anul 2008 la peste 25000 solicitari cu 20000 solicitari mai mult fata de 2007. Din cele 85000 solicitari aproximativ un sfert au fost rezolvate in Delta Dunarii.
Un material de Dr. Dumitru Valcu, Manager General al Serviciului Judetean de Ambulanta Tulcea
In Delta Dunarii sunt multe localitati izolate, inconjurate de ape iar uneori conditiile meteorologice sunt vitrege cu locuitorii deltei (ceata, vant puternic, gheturi, sloiuri de gheata pe apa) care pot impiedica ajungerea ambulantelor navale medicalizate la persoanele aflate in pericol.
Trebuie mentionat faptul ca echipajul care actioneaza pentru rezolvarea solicitarilor in Delta Dunarii trebuie sa fie pregatit atat profesional cat si fizic. Echipajul trebuie sa stie ca il asteapta surprize neplacute care pot intervene in timpul misiunii (impiedicarea ajungerii la pacient din cauza conditiilor meteo pe apa) sau chiar dupa preluarea pacientului care tot din cauza conditiilor meteo nava trebuie sa acosteze sis a ramana acostata 12-24 ore.
In aceasta perioada de acostare obligatorie echipajul trebuie sa-I acorde pacientului toate ingrijirile necesare pentru a-l mentine la parametrii vitali. Cel mai dificil este rezolvarea solicitarilor la pacientii turisti care ajung in Delta Dunarii si care se expun unor riscuri de imbolnavire foarte mari . In primul rind isi instaleaza corturile in cele mai isolate locuri, nestiind sa precizeze un reper in cazul unui apel la Serviciul de Urgenta 112. Alti pacienti isi instaleaza corturile in locatii cu pericol de electrocutare si in anul 2008 au fost 21 de turisti electrocutati din care 16 au fost decedati. Turustii care ajung in Delta Dunarii trebuie sa stie ca pe langa faptul ce este o zona frumoasa, mirifica este si o zona cu reale pericole locale.
Turistii uita cand ajung aici de tratamentul cronic pe care trebuie sa-l urmeze zilnic, pe langa regimul alimentar adecvat recomandat de medicul curant exista si pericole locale de care trebuie sa se fereasca: statul prelungit la soare la pescuit, consumul excesiv de bauturi alcoolice, intepaturile de insecte diferite, muscaturile de serpi veninosi precum si o alimentatie neordonata care poate sa duca la complicatii grave.
In ultimii 2 ani turistii au prezentat urmatoarele afectiuni grave: 67 pancreatite acute, 38 hemoragii digestive superioare, 29 acutizari de ulcer gastro-duodenal, 42 stopuri cardiace prin infarct miocard, 36 accidente cerebrale si 78 de alergii diverse (crize de astm bronsic, rinite alergice si urticarii cornice). Pe langa aceste pericole patologice exista si pericole datorate unor plagi taiate prin deplasarea in apa, plagi prin agresiune sau plagi prin folosirea uneltelor de pescuit.
Prin aceste mentiuni atragem atentia faptului ca pe langa frumusetea Deltei Dunarii exista si pericole pe care trebuie sa le prevenim.