ziua_osteoporozei.jpgZiua Mondială a Osteoporozei va fi marcată pentru a doua oară consecutiv și în București, în perioada 18-20 octombrie 2013, prin acțiuni de comunicare menite să crească nivelul de informare a profesioniștilor în sănătate, a pacienților și, nu în ultimul rând, a publicului larg cu privire la această afecțiune. Evenimentul este organizat de compania de comunicare medicală Houston NPA, în parteneriat cu ASPOR (Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei din România) și SROBMS (Societatea Română de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice). Coordonatorul științific al conferinței de informare medicală va fi conf. dr. Daniel Grigorie, președintele SROBMS.

O abordare completă și interdisciplinară a osteoporozei

Evenimentul este structurat astfel: conferință pentru specialiști (18-19 octombrie 2013), workshop pentru pacienți (19 octombrie 2013) și “Mișcarea împotriva Osteoporozei” (20 octombrie).

La conferința interdisciplinară de informare medicală vor fi dezbătute teme de maxim interes pentru cei interesați de studiul, prevenția, diagnosticul, tratamentul și monitorizarea osteoporozei: medici (cu specialitățile: medicină de familie, reumatologie, endocrinologie, recuperare medicală, BFKT, geriatrie și gerontologie, ortopedie, medicină internă), farmaciști, asistenți medicali și de farmacie, medici rezidenți și studenți. Conferința va fi creditată EMC și EFC. La ediția trecută, participanții au fost creditați cu 9 puncte EMC (medici), 12 puncte EMC (asistenți medicali) și 16 puncte EFC (farmaciști). Printre temele care vor fi abordate în cadrul manifestării se numără: Abordarea pacientului cu osteoporoză în cabinetul MF, Instrumentul FRAX: evaluarea riscului de fractură, Evaluarea pacientului cu risc de osteoporoză – testul 1 minut, Noile terapii și tratamente în osteoporoză, Durerea în osteoporoză, Nutriția și sănătatea oaselor, Recuperarea pacientului cu osteoporoză, Provocările actuale în managementul osteoporozei, Tratamentul individualizat în osteoporoză, Greșeli frecvente în diagnosticul și tratamentul osteoporozei, Osteoporoza la bărbați, Longevitatea activă la persoanele cu osteoporoză, Cazuri clinice de osteoporoză și fracturi osteoporotice, Dizabilitatea în osteoporoză.

Sâmbătă, 19 octombrie, persoanele diagnosticate cu osteoporoză sunt așteptate la un workshop, în cadrul căruia vor primi informații practice pentru a face față cu succes provocărilor cotidiene ale bolii. Cu această ocazie, pacienții vor putea afla mai multe despre: Programul de prevenire a căderilor, Alimentele permise și interzise în osteoporoză, Vitamina D, Calciu: cât, cum, pentru cât timp?, Pacientul cu osteoporoză în România 2013, Exerciții fizice în osteoporoză, Recuperarea după fractura osteoporotică, Instrumentul FRAX de evaluare al riscului de fractură, Adaptarea stilului de viață în osteoporoză, Depresia și impactul asupra sănătății oaselor, Longevitatea activă la persoanele cu osteoporoză.

Duminică, 20 octombrie, toți bucureștenii sunt invitați la “Mișcarea împotriva osteoporozei” – program special de exerciții fizice adaptat persoanelor cu osteoporoză și celor cu risc crescut de osteoporoză desfășurat într-un parc central din București.

Taxe reduse până pe 15 octombrie!

Taxele de participare variază între 50 și 100 de lei pentru membrii ASPOR și între 80 și 130 de lei pentru ceilalți participanți. (Pentru cei care doresc să se înscrie în ASPOR, suma de 30 de lei se deduce ca taxă de înregistrare pentru primul an.) Taxele sunt reduse până pe 15 octombrie și acoperă: accesul la lucrări, kitul de eveniment, diploma EMC/EFC, mesele (cină vineri, prânz sâmbătă), pauzele de cafea.

Istoricul evenimentului

În 2012, Ziua Mondială a Osteoporozei a fost marcată în premieră în București prin acțiuni ample, menite să atragă atenția asupra mijloacelor de prevenție și a modalităților de tratament ale osteoporozei. Printre lectorii care au susținut prezentări s-au aflat: prof. dr. Horațiu Boloșiu, conf. dr. Daniel Grigorie, prof. dr. Mihai Berteanu, conf. dr. Delia Cinteză, conf. dr. Elena Copaciu, conf. dr. farm. Simona Negreș, conf. dr. Cătălina Poiană, asist. univ. dr. Daniela Opriș, dr. Salvina Mihalcea, dr. Andreea Ildiko Gasparik, dr. Lucian George Ivănuță.

Pentru a rămâne la curent cu noutățile legate de desfășurarea ediției curente, vă invităm să urmăriți site-ul evenimentului: www.ziuaosteoporozei.ro.