uvvg_moneasa.jpgPrevenția în sănătate este de mai bine de trei ani pe agenda zilnică a Asociației Studenților Mediciniști Arădeni. Astfel, în prima parte a acestui an, au fost desfășurate peste 30 de acțiuni de prevenție în opt localități din județul Arad, inclusiv în municipiu, peste 1800 de persoane beneficiind de investigații medicale gratuite, cum ar fi determinarea tensiunii arteriale, frecvența cardiacă, saturația oxigenului în sânge, glicemia, indicele de masă corporală și procentul de grăsime în organism, atât prin proiectul “Calypso Youth” coordonat de Clubul Tinerilor Arădeni Delta Filiala Timiș, cât și prin proiectul “Prevenția în Sănătate în Județul Arad – 2015”, desfășurat în parteneriat cu Technomed Group, prin care aproape 400 de pacienți au beneficiat și de analize medicale de laborator gratuite.

Asist. univ. drd. Popescu Sebastian, medic rezident Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, președintele A.S.M.A., a declarat că “una dintre cele mai importante acțiuni a fost organizată la Socodor, unde timp de două zile, cu sprijinul celor doi medici de familie din localitate, dr. Rani Cristina și dr. Micoară Adolf, peste 230 de persoane au fost investigate gratuit. O echipă formată din colectivul de medici specialiști și rezidenți ai Secției Chirurgie II, dar și alte specialități precum Chirurgie O.M.F., Ortopedie și Traumatologie, Medicină de Familie, cadre didactice ale Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, sub conducerea dlui. prof. univ. dr. Alexandru Dumnici și peste 20 de studenți mediciniști au oferit consultații medicale și, ca o noutate, peste 150 de persoane au beneficiat și de examinare ecografică și de electrocardiogramă. Acțiunea s-a desfășurat și cu sprijinul dr. Delia Barna, medic specialist Medicină Internă, dl. dr. Alex Nicolici, medic de familie în județul Caraș-Severin și dl. dr. George Preoțescu, director al Centrului de Tratament şi Cercetare a bolii Alzheimer. O acțiune similară a fost organizată și în zona Moneasa – Dezna, dar și localități în care avem o prezență susținută precum Petriș, Dorobanți, Sâmbăteni sau Șepreuș.”

Dl. prof. univ. dr. Alexandru Dumnici a subliniat că “scopul acestei acțiuni de prevenție coordonată de dr. Sebastian Popescu a fost acela de a depista în forme subclinice, asimptomatice afecțiuni medicale cu consecințe grave cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, cancerul mamar sau de prostată, alte afecțiuni cu potențial chirurgical, colecistite, potologia aparatului digestiv sau renal, fiind depistați zeci de pacienți care au fost chemați pentru examinări amănunțite, tratament de specialitate și intervenție chirurgicală, dar și pentru investigații și tratament cardiovascular. Aceste acțiuni de prevenție descoperă și cazuri extrem de grave, cum este cazul unui pacient cu infarct miocardic acut sau a unei paciente cu insuficiență respiratorie severă, cazuri în care a fost solicitat Serviciul de Ambulanță pentru tratament de urgență și spitalizare.”

Începând cu luna aprilie a acestui an, Asociația Studenților Mediciniști Arădeni desfășoară în liceele arădene proiectul “Educație medicală în școli”, finanțat din fonduri nerambursabile, în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad, Primăria Municipiului Arad și Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, dar și proiectul “Prevenirea bolilor cardiovasculare și a diabetului în județul Arad”, prin Centrul Cultural Județean Arad, Consiliul Județean Arad și U.V.V.G. Arad.