Mai multe acţiuni de informare privind vaccinarea vor avea loc în întreaga ţară, în perioada 24 – 30 aprilie, în contextul Săptămânii Europene a Vaccinării. De asemenea, vor fi organizate puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DSP, în România campania pentru celebrarea Săptămânii Europene a Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, şi implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Săptămâna Europeană a Vaccinării este o iniţiativă regională, condusă şi coordonată de Biroul regional pentru Europa al OMS. Scopul ei în acest an este acela de a creşte gradul de conştientizare a populaţiei în privinţa importanţei vaccinării şi de a creşte acoperirea vaccinală, accentul fiind pus pe activităţile destinate populaţiilor vulnerabile.

Tema globală a campaniei din 2017 este „Vaccinurile sunt benefice”, iar mesajul central – „Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieţii”.

Campania îşi propune sensibilizarea populaţiei în privinţa importanţei imunizării pe tot parcursul vieţii şi asupra necesităţii imperative de creare şi susţinere a unei imunităţi de grup în toate comunităţile.

„O acoperire vaccinală crescută în toate grupurile de populaţie este esenţială şi va oferi şi o imunitate a comunităţii pentru indivizii susceptibili. Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de vaccinare în ultimii 30 de ani a condus la o reducere importantă a cazurilor de boală şi a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare. (…) Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este, de fapt, a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare”, arată sursa citată. AGERPRES