Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a analizat fenomenul migratiei medicilor din Romania, aspect care este la fel de important ca si finantarea in acest sector.
In ceea ce priveste acoperirea cu medici, Romania, cu o densitate de 1,9 medici la 1000 de locuitori, se plaseaza pe locul 31, din 33 de tari din Europa analizate de OMS. Reprezentantii CMR au atras atentia si asupra faptului ca acoperirea judetelor cu medici din diferite specialitati este disproportionata, intr-o treime din judete, o treime din specialitati nefiind acoperite. Printre specialitatile lipsa in unele judete se numara si specialitati clinice extrem de importante pentru asigurarea accesului la servicii care se adreseaza unor patologii frecvente, cum ar fi: chirurgia pediatrica, urologia, care lipseste in 6 judete, cardiologia (Botosani), endocrinologia (Mehedinti si Calarasi), boli infectioase (Harghita).

Este binecunoscut fenomenul migratiei personalului medical (in mod special a medicilor) catre marile centre universitare (Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara etc.) sau catre zonele mai dezvoltate economic (din vestul Romaniei si Bucuresti).

Dupa 1990, in Romania s-a inregistrat migrarea semnificativa a personalului medical din rural catre urban. Aceasta a determinat o incarcare de munca mai mare pentru medicii si asistentele medicale din rural – exista in rural medici de familie cu peste 4000 de pacienti inscrisi pe liste si medici care lucreaza fara asistenta medicala. In anul 2004, in Romania erau inregistrate 98 de localitati din mediul rural care nu aveau medic de familie.

In Bucuresti, densitatea medicilor este de 4,4 ori mai mare decat media celorlalte judete, in Cluj si Timis de peste 3 ori mai mare, iar in Iasi, Mures si Dolj mai mult decat dublu densitatii medii din celelalte judete. Acest fapt este determinat de pozitionarea regionala a centrelor traditionale, de posibilitatea de dezvoltare in cariera a medicilor specialisti, de conditiile de munca mai bune si de dotarea cu echipamente medicale mai apropiata de cea dorita, cu cresterea sanselor pentru utilizare a tehnologiilor medicale avansate.