spit jud oradea.jpgColaborarea dintre două spitale bihorene şi două din Debreţin s-a concretizat prin achiziţionarea unor aparate şi sisteme medicale performante în cadrul unui proiect transfrontalier, în valoare totală de 2,26 milioane de euro, prezentate vineri în cadrul unei conferinţe de presă la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea.

Liderul de proiect, Consiliul Judeţean Bihor, a demarat în anul 2008 acest program, între sistemele sanitare din Bihor şi vecinii ungari din Debreţin, pentru îmbunătăţirea infrastructurii medicale din Spitalul Clinic Judeţean şi Spitalul de recuperare din Felix, dar şi pentru dezvoltarea schimbului de experienţă între medicii bihoreni şi unguri şi tratarea pacienţilor.

Managerul de proiect, dr. Carmen Pantiş a prezentat vineri, în conferinţă de presă, cele cinci achiziţii medicale, ‘mult râvnite, mult visate şi deosebit de necesare’ pentru desfăşurarea actului medical. Astfel, în primul rând, prin proiect s-a achiziţionat o masă chirurgicală modernă de ortopedie (ceea ce este un prim pas pentru tratamentele de coloană vertebrală), un aparat Roentgen cu braţ C, pentru imagini în succesiune, un osteodensitometru foarte modern, un aparat de computer-tomografie, cel mai performant din ţară şi nu în ultimul rând, un sistem complex de telemedicină, pentru o relaţie directă – operaţii, discuţii etc – între medicii din Oradea şi Debreţin.
Spitalul clinic de recuperare din Băile Felix a reuşit să se doteze cu un dispozitiv automat de mers, Lokomat, unic în ţară şi dat în folosinţă în anul trecut.

Reprezentantul Spitalului Kenezy, dr. Nemeth Arpad a vorbit despre colaborarea pe plan ortopedic între specialiştii bihoreni şi vecinii unguri, partea ungară a proiectului constând în achiziţionarea unui aparat de rezonanţă magnetică nucleară, necesar pentru reducerea timpului de diagnosticare.

Toate aceste achiziţii au costat partea română 703.000 de euro, proiectul ‘Bihar Counties Health Care Contribution’ fiind finanţat în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Proiectul demarat în 2008 se va încheia la sfârşitul anului şi a mai cuprins o serie de evenimente comune, precum work-shopuri, conferinţe medicale comune, simpozioane. AGERPRES