Peste 80 de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți din întreaga țară s-au reunit miercuri, 21 martie 2018, în București, în cadrul celei de-a cincea întâlniri din Programul de Management Modern dedicat Asociațiilor de Pacienți.  Conferința a fost organizată de Oameni și Companii cu sprijinul partenerilor Farmexpert, Alphega Farmacie, Novo Nordisk, Unifarm și COPAC – Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Reprezentanți ai autorităților cu atribuții în domeniul sănătății, manageri ai spitalelor publice, reprezentanți ai asociațiilor profesionale, companii cu activitate în domeniul sănătății și reprezentați ai asociațiilor de pacienți au discutat deschis despre problemele din sistem, au prezentat proiecte de succes sau activități aflate încă în desfășurare.

”România are nevoie de un program de management modern al asociațiilor de pacienți, fundamentat pe de o parte pe abordare integrată, de la educație și prevenție pentru sănătate, la acces la tratament și la cele mai noi tehnici din domeniu și până la asigurarea calității vieții pacienților, indiferent de afecțiune, iar pe de altă parte pe o abordare interdisciplinară și pe sinergia tuturor actorilor din sistem: decidenți, pacienți, asociații profesionale” a susținut Diana Păun,  Consilier de Stat în cadrul Administrației Prezidențiale în cadrul întâlnirii.  Detalii AICI.

Pacienții ar trebui să adopte un ton unitar, atunci când vine vorba despre apărarea drepturilor care li se cuvin. A fost îndemnul exprimat de Iulian Trandafir, CEO Farmexpert, în cadrul celei de-a cincea ediții a Conferinței Naționale dedicate asociațiilor de pacienți. ”Scopul nostru, în sprijinirea organizării acestui eveniment, este acela de a pune pacienții în dialog cu autoritățile și cred că este păcat că avem atâtea asociații de pacienți, care luptă pentru propriile obiective, fără un efect imediat, de cele mai multe ori. Dacă forțele s-au uni și ar exista o voce unitară, ar exista cu siguranță mai mult success, ar putea muta munții din sănătate”, a arătat Iulian Trandafir.  Detalii AICI.

De aceeași părere a fost și Președintele COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice), Radu Gănescu”Nu suntem uniți, deși suntem împreună în multe situații, ca și acum. Ideal ar fi să adoptăm și o voce unitară în fața autorităților, să ne dovedim convingători și informați, pentru a mișca lucrurile în sănătate, în comunitate.” Radu Gănescu a prezentat celor prezenți perspectiva pacienților asupra accesului și inovației în anul 2018, în România și CONCEPTUL CELOR 5A, concepte cheie care trebuie să asigure acces echitabil la un sistem de sănătate performant din perspectiva pacienților.

Daniel Andrei – Asociația Română de Hemofilie și Nicolae Oniga – Asociația Națională a Hemofilicilor din România au prezentat detalii legate de Programul național de Hemofilie și Talasemie și reușitele atinse în ultimii ani în gestionarea acestuia prin colaborarea medicilor specialiști cu autoritățile și pacienții.  Obținerea unei finanțări consistente a programului, cu o creștere de peste șase ori a sumelor alocate în ultimii cinci ani și colaborarea tot mai bună între asociațiile de pacienți și coordonatorii județeni ai programului, dar și intre Casele Județene de Asigurări de Sănătate și medicii specialiști se numără printre cele mai importante reușite în acest domeniu.

Până în prezent, în Programul de Management Modern al Asociațiilor de Pacienți au fost organizate patru ediții ale conferințelor naționale și cinci dezbateri profesionale, la care au participat peste 300 reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. Din momentul lansării, programul și-a propus să sprijine asociațiile de pacienți, să le ajute să se impună ca parteneri importanți pentru orice discuție legată de sistemul de sănătate din România, indiferent că este vorba despre modificări legislative, recalibrarea unor instrumente sau remodelarea și schimbarea programelor naționale din domeniul sănătății. Programul  a fost lansat de Oameni și Companii și Farmexpert, în anul 2015.