O echipă multidisciplinară de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a efectuat o ablaţie radicală de tumoră gigantă cervico-parotidiană la un pacient de 84 de ani.

„Un pacient de 84 de ani s-a prezentat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) în urmă cu aproximativ 4 săptămâni, cu o tumoră cervico-parotidiană stânga, gigantă, cu creştere accelerată în ultimele şase luni. Din afirmaţiile pacientului rezulta că există o mică formaţiune tumorală în zona unghiului mandibulei din perioada armatei, deci de aproximativ 60 de ani. În regiunea cervicală, orice tumoră cu diametru de peste 10 cm se numeşte tumoră gigantă”, potrivit paginii de Facebook a unităţii medicale.

Pacientul a avut o evoluţie chirurgicală favorabilă, fiind externat la 7 zile de la intervenţia chirurgicală. Examenul CT cervical cu substanţă de contrast a evidenţiat că pacientul avea o tumoră chistică multiloculată, septată, cu extensie în spaţiul parafaringian stâng, compresivă pe vasele mari ale gâtului.

„Intervenţia chirurgicală a constat în: ablaţie radicală tumoră gigantă cervico-parotidiană stânga. Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ 3 ore. Au fost două elemente de dificultate în ablaţia tumorii: unul a constat în protecţia vaselor mari ale gâtului (vena jugulară internă şi artera carotidă cu ramurile ei, care erau intim lipite de tumoră); al doilea element dificil a constat în identificarea şi conservarea ramului marginal al mandibulei din nervul facial, precum şi trunchiul nervului facial, astfel încât pacientul să nu rămână cu o asimetrie a feţei (paralizie faciala post-operatorie)”, a afirmat dr Daniela Vrînceanu, medic coordonator Compartiment ORL din cadrul SUUB. Potrivit sursei citate, examenul histopatologic extemporaneu a indicat o tumoră chistică de tip embrionar.

Echipa operatorie a fost formată din: dr. Daniela Vrînceanu, medic coordonator Compartiment ORL, dr. Bogdan Banica, medic primar chirurgie oro-maxilo-facială, dr. Adrian Ştefan, medic specialist ORL, dr. Anca Pascal, medic specialist ATI.

„Trebuie menţionată şi importanţa îngrijirilor medicale realizate de colectivul Compartimentului ORL al SUUB. Este foarte important acest aspect, deoarece vârstnicii prezintă anumite particularităţi în evoluţia post-operatorie după intervenţii chirurgicale majore în anestezie generală, mai confuzi, mai agitaţi”, mai spune dr. Vrînceanu.

Specialiştii atenţionează asupra faptului că pacienţii trebuie să se prezinte din timp la consult, diagnosticul pus de la apariţia primelor semne de boală, într-un stadiu incipient, făcând ca întreg tratamentul să poată avea rezultate mult mai bune pentru pacient. AGERPRES