Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a anunţat că a realizat, în premieră pentru regiunea Moldovei, o procedură de ablaţie (topire) cu microunde a unei tumori hepatice maligne neoperabile, de mari dimensiuni.

Potrivit sursei citate, în data de 11 noiembrie, la SJU Suceava s-a practicat o procedură de ablaţie a unei tumori hepatice maligne (de tip hepatocarcinom) ce măsura aproximativ 7/6/5cm, prin ghidaj Computer Tomografic (CT) şi ultrasonografic cu ajutorului unui dispozitiv cu microunde, la un pacient în vârstă de 82 de ani.

Intervenţia a fost realizată de medicii radiologi dr. Cătălin Lulciuc de la SJU Suceava şi dr. Mugur Grasu de la Spitalul Clinic Fundeni, în echipă cu dr. Mihai Creţeanu jr. si dr Emanuel Gavriliuc din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională al SJU Suceava.

Potrivit lui Cătălin Lulciuc, ablaţia cu microunde este o tehnologie nouă ce distruge tumorile maligne primare sau secundare (metastaze) folosind căldura generată de energia microundelor.

„Folosind un ghidaj imagistic CT şi ultrasonografic, reuşim să introducem antena direct în mijlocul tumorilor, având repere de ordin milimetric, printr-un orificiu de aprox 4-5 mm. În urma intervenţiei pacientul poate pleca acasă chiar din a doua zi, fără a fi nevoie de zile de spitalizare pentru recuperare. Decizia de ablaţie prin microunde a tumorilor hepatice este luată de către o echipă multidisciplinară, formată din gastroenterologi, oncologi, chirurgi generalişti, radiologi şi radioterapeuţi. Metodele minim-invazive de ablaţie tumorală se pot folosi şi pentru tratarea cancerelor tiroidiene, pulmonare şi osoase, atât pe tumori primare cât şi pe metastaze. Aceste proceduri se vor face ca practică uzuală la SPJSV în cel mai scurt timp. Multumesc mult echipei, fără de care această primă intervenţie la SPJSV, nu ar fi fost posibilă”, a spus medicul Cătălin Lulciuc.

Totodată, managerul SJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat că, până la sfârşitul  acestui an, un aparat de RFA (ablaţie prin radiofrecvenţă), vârful de gamă din aparatura curentă, va fi achiziţionat de unitatea medicală prin intermediul Consiliului Judeţean, împreună cu alte aparate de ultimă generaţie. AGERPRES