Societatea Română de Dermatologie va derula, în acest an, cea de-a XIII-a ediţie a campaniei EuroMelanoma Day, care debutează cu mesajul: „Ştiaţi că cea mai frecventă formă de cancer este cancerul de piele?”.
Astfel, în România, se va derula o campanie de consultaţii gratuite, în unităţi de învăţământ, în perioada mai – iunie, în oraşele – Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Constanţa, Oradea, Sibiu şi Craiova, în unităţi de producţie, sedii de companii; pe litoral, simultan în trei staţiuni de pe litoralul românesc – Mangalia, Jupiter şi Venus.
Potrivit unui comunicat al SRD, în aceste locuri se vor deplasa medici dermatologi pentru a acorda consultaţii gratuite şi informaţii despre cancerul de piele.
Pe litoral, consultaţiile vor avea loc în perioadele: 27 – 29 iulie, 3 – 5 august şi 17 – 19 august, în intervalul 08,00 – 12,00 şi 15,00 – 18,30 şi vor fi amenajate 3 puncte unde vor activa 12 medici dermatologi din ţară, câte patru în fiecare staţiune.
Pe lângă informaţii legate de depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, oamenii vor mai primi şi mostre de creme fotoprotectoare.
Potrivit specialiştilor, cancerul de piele poate fi tratat dacă este depistat la timp. „Copiii prezintă cel mai mare risc de a dezvolta probleme de sănătate, pe termen lung, legate de expunerea prelungită la soare. Joaca în aer liber este importantă, dar o atenţie sporită este necesară pentru a preveni arsurile solare. De aceea există creme dedicate copiilor cu altă compoziţie”, se arată în comunicat.
În cadrul campaniei de anul trecut, au fost consultate 4.009 persoane, din care 2.558 pe litoral şi 1.451 – în licee, şcoli, alte instituţii. Din numărul total de persoane, 61,7% au fost de sex feminin şi 38,3% de sex masculin. 77,4% reprezintă numărul total de persoane cu vârste cuprinsă între 0 – 25 ani, 18,2% persoane cu vârste între 25 – 50 ani şi 3,7% – cu vârsta peste 50 ani.
La întrebarea: „Aplicaţi cremă protectoare când mergeţi pe strada mai mult de o oră”, 33,6% dintre cei întrebaţi au răspuns că ”niciodată”, 42,5% au răspuns ”uneori”, iar 23,9% – ”întotdeauna”. La întrebarea: „Folosiţi cremă de protecţie solară când mergeţi la plajă”, 13% au răspuns ”niciodată”, 36,5% – ”câteodată”, iar 50,5% – au răspuns ”mereu”.
Ca urmare a acestor consultaţii au fost descoperite 16 cazuri de melanom (mai multe cu 7 decât anul 2016), 58 cazuri de carcinom bazocelular (BCC), 6 cazuri de carcinomul scuamos celular (SCC) şi 128 cazuri de alte leziuni.
Dintre persoanele consultate, la întrebarea ”Dacă folosiţi solarul”, 165 de persoane au răspuns pozitiv, 152 de persoane folosesc solarul mai puţin de 20 de şedinţe pe an, iar 13 persoane îl folosesc mai mult de 20 de şedinţe pe an. AGERPRES