Societatea Română de Bioetică, Uniunea Dermatologilor Ieșeni, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, Colegiul Medicilor din România și UNESCO Chair in Bioethics – U.M.F. “Grigore T. Popa” Iasi organizează la Hotelul Ramada, în perioada 8 – 10 noiembrie 2018, a XIII-a Conferință Națională de Bioetică, sub egida Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iasi.

În acest an conferința va avea mesajul “Bioetica și dreptul la sănătate”, iar organizatorii vă propun drept teme: Demnitatea umană și dreptul la îngrijiri de sănătate, Asistența spirituală și psihologică și demnitatea umană, Etica aplicată – Dermatoetica și, bineînțeles, secțiunea de Varia.

Aceste teme le propunem spre dezbatere deoarece se observă că în ultimii ani începe să se manifeste o falie între progresele tehnice spectaculoase în medicină și absența unor criterii etice de evaluare și utilizare a acestor tehnologii cu consecințe primejdioase. Pericolul ca pacientul să fie tratat ca obiect și nu ca subiect este real și de aceea respectarea demnității acestuia devine singurul mijloc de a-l înlătura. Crizei de sens din știintă trebuie să-i opunem setea de sens.

Sunt aşteptaţi să participe peste 200 de medici din toate specialităţile medicale, medici rezidenţi, studenţi, psihologi, teologi, juristi, sociologi și nu numai – bioetica este un domeniu cu o largă adresabilitate şi cu o tematică mereu în actualitate.

Invitatul special al conferinței este decanul Facultății de Medicină de la Universitatea din Coimbra (Portugalia), Prof. Dr. Duarte Nuno Vieira, care va susține în deschiderea conferinței o prelegere cu tema “The use of cadavers and of human organs, tissues or parts, for teaching and research purposes”.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc joi, 8 noiembrie, începând cu ora 19:00, în restaurantul Cosmopolitan a Hotelului Ramada. Mai multe informaţii despre eveniment sunt disponibile pe website-ul manifestării, http://www.conferintadebioetica.ro.