Specialiştii atrag atenţia că în ultimii ani a scăzut pragul de vârstă al persoanelor diagnosticate cu diabet de tip II, tot mai multe fiind cazurile în care această afecţiune este întâlnită în cazul copiilor, în special elementului obezitate dar şi lipsei de activităţii şi exerciţiului fizic.

„Copiii din ziua de azi nu se mai joacă. Când aveam 10 ani săream coarda şi jucam şotron. Astăzi, copleşiţi fiind de elementele informatice, copiii au uitat să se joace. Din cauza creşterii numărului de cazuri de obezitate a scăzut şi media de vârstă pentru diabetul de tip II. Înainte limita de vârstă la care apărea diabetul era de 40 de ani. După aceea a scăzut progresiv la 35 de ani. Înainte diabetul era o boală a bunicilor, apoi a devenit o boală a părinţilor iar acum este şi o boală a copiilor – mai puţin în Europa, şi mai puţin în România, dar des întâlnită în Pacificul de Vest. Acolo peste jumătate dintre copii au diabet de tip II”, a declarat presei prof.univ.dr. Maria Moţa, medic primar specialist în diabet nutriţie şi boli metabolice.

Specialistul a atras atenţia că tipul II de diabet reprezintă un risc cardiovascular foarte înalt.

„Nu e deloc bine. În România sunt 62 de copii sub 18 ani care suferă de diabet de tip II şi 3.440 de copii au diabet zaharat de tip I. E posibil ca în realitate numărul să fie mult mai mare”, a declarat Maria Moţa.

Conform acesteia, peste un an se derulează, cu sprijinul Societăţii Române de Diabet şi a altor societăţi profesionale, un program pilot de prevenţie a diabetului pentru copii de 10-11 ani.

„Programul se derulează în Prahova, Bucureşti, Ilfov, Argeş, zona cu cea mai mare prevalenţă a diabetului: 30 la sută dintre copii au suprapondere sau obezitate, deci unul din 3 copii are suprapondere şi obezitate. Din acest an programul se derulează şi la Cluj-Napoca, unul dintre judeţele cu prevalenţă mică a diabetului zaharat, alături de Banat. M-a speriat mai mult decât obezitatea faptul că 26,3% au valori de hipertensiune arterială sau valori înalt normale. Adică, unul din patru copii necesită monitorizare a valorilor tensiunii arteriale”, a declarat Maria Moţa. Potrivit medicului, în timpul unui test de efort care însemna urcarea şi coborârea timp de trei minute a unei scăriţe aproximativ 10 la sută dintre copii au refuzat să facă acest lucru. „Spuneau ‘eu nu fac aşa ceva, eu merg cu maşina la şcoală’. Adică era cumva o ofensă pentru acei copii. Nici măcar nu ştiau cât de necesară este mişcarea. Aproximativ 40 la sută dintre copii nu au putut duce la bun sfârşit exerciţiul care este echivalent cu urcarea a cinci etaje. Vorbim de copii de 10-11 ani. Copiii aceştia au intrat într-un program de coaching şi instruire intensă. Vor fi şase şedinţe de instruire care se derulează pe parcursul a unui an şi jumătate. Ei vor fi instruiţi şi supravegheaţi de medici, psihologi, specialişti în exerciţii fizice şi nutriţionişti. Deja la câteva luni de la demararea programului de coaching copiii au început să scadă în greutate. Coachingul nu se face nu doar cu copiii ci şi cu familia extinsă”, a declarat Maria Moţa.

Reamintim că în perioada 10-14 noiembrie la Iaşi se desfăşoară cea de-a XI-a ediţie a Campaniei naţionale „Controlează-ţi diabetul”. Manifestările sunt dedicate atât publicului larg, persoanelor cu diabet dar şi medicilor. Miercuri seara, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” va fi iluminat în albastru, culoarea simbol a luptei împotriva diabetului. AGERPRES