inima1.jpgCeremonia festiva a celei de-a opta editii a Conferintei Nationale de Cardiologie cu participare internationala a avut loc vineri, la Targu Mures, in organizarea Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Mures si a Universitatii de Medicina si Framacie.

„Este a opta editie in care avem sustinerea Societatii Maghiare de Cardiologie, iar astazi Societatea Romana de Cardiologie ne-a facut oferta sa organizam de acum aceasta conferinta
Impreuna”, a spus seful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Mures, dr. Imre Benedek, intr-o conferinta de presa.

Benedek a aratat ca in cadrul conferintei va prezenta „Registrul regional pentru sindromul coronarian acut”, unic in tara, care a dus inclusiv la scaderea mortalitatii in zona judetului Mures.

„Acest registru va fi prezentat in conferinta. Dupa cinci ani de activitate putem sa spunem ca judetul Mures aproape ca se apropie de nivelul european, mortalitatea este aceea care ne face sa putem spune acest lucru. Mortalitatea ajunge sub 7% si tratamentul european – pe care noi il denumim interventional – este aplicat in aproape 80% dintre cazuri. Aceasta situatie ideala este ca judetul Mures are doua centre de cardiologie interventionala, este un succes pentru judetul Mures si o situatie extrem de nefavorabila pentru celelalte judete. Acolo mortalitatea este foarte mare, tratamentul modern de repermeabilizare prin angioplastie sau prin streptotrombolitic este foarte putin aplicat. Oamenii primesc tratamentul pe care l-au primit in ultimii 20 de ani”, a sustinut dr. Imre Benedek.

Potrivit medicului, noutatile acestei editii a Conferintei Nationale de Cardiologie sunt achizitiile recente de aparatura si experienta impartasita de cardiologii de la Centrul Erasmus din Rotherdam in privinta tratarii aritmiilor in conditiile cele mai moderne.

„Centrele medicale care au venit au prezentat – si vorbesc de Romania – achizitiile cele mai recente a diferitelor posibilitati terapeutice si diagnostice. Ma refer la angioplastiile, posibilitati de efectuare ecointracardiaca, examinari intravasculare si tratamentul, si e cea mai mare noutate – noi o cunoastem, nu insa si administratorii si cei din politica de sanatate – in sensul ca un grup de medicamente, cum sunt Statinele si altele, dar mai ales statinele, sunt extrem de benefice atat in preventie, cat si in tratarea bolilor cardiovasculare. Statinele scad cu aproape 50% complicatiile majore in bolile cardiovasculare si este util si in bolile oncologice. Iata ca apare un medicament care este extrem de benefic pentru bolnavul cardiovascular”, a accentuat Benedek.

Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, vicepresedintele Societatii Romane de Cardiologie, a precizat ca statinele costa mai putin decat tigarile pe care un om le cumpara intr-o luna. Printre medicii straini prezenti la Conferinta de la Targu Mures se regasesc prof. Glogar Dietmar, fost presedinte al Societatii Austriece de Cardiologie, prof. Forster Tamas, presedintele Societatii Maghiare de Cardiologie, prof. Slaveyko Djambazov din Sofia (Bulgaria), precum si medici olandezi si romani. Prof. Dietmar Glogan a remarcat, vineri, ca spitale din Romania, desi au specialisti buni, lucreaza cu un numar mic de pacienti din cauza subfinantarii, a bugetului limitat.