arad_spjud_MARE.jpgLucrările de extindere, reabilitare şi modernizare a Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad vor începe în primăvara acestui an, valoarea totală a proiectului ridicându-se la peste de 2.700.000 de lei.

Contractul de execuţie a lucrărilor (proiect tehnic + execuţia propriu-zisă) a fost parafat luni la SCJU Arad de conf.univ.dr. Teodora Olaru, managerul unităţii medicale, şi Casian Popa, directorul general al firmei câştigătoare a licitaţiei, SC Amahouse SRL Arad. „Proiectul prevede reamenajarea corpului existent al UPU, având o suprafaţă totală de 615 metri pătraţi, se va realiza o supraetajare de 215 metri pătraţi şi se va realiza o extindere de 230 de metri pătraţi, astfel încât la finalizarea lucrărilor suprafaţa totală desfăşurată a UPU-SMURD va fi de 1.060 metri pătraţi”, a declarat conf.univ.dr. Teodora Olaru.

Potrivit managerului SCJU Arad, necesitatea demarării unor astfel de lucrări a fost determinată de faptul că după unirea celor trei unităţi sanitare arădene (Spitalul Municipal, Spitalul Matern şi cel Judeţean) implicate în procesul de reorganizare în domeniul sănătăţii s-a desfiinţat, potrivit prevederilor legale în vigoare, Compartimentul de Primire Urgenţe existent în structura fostului Spital Municipal, astfel încât toată urgenţa este asigurată de SCJU Arad prin această unitate care funcţionează la sediul central.

De asemenea, potrivit prevederilor OUG nr.91/2011, prin crearea la Arad a bazei aeriene pentru elicopterul SMURD, SCJU Arad este implicat în derularea intervenţiilor medicale din întreaga zonă de vest în care este necesară intervenţia elicopterului medical, cu efecte asupra volumului de muncă desfăşurat prin UPU Arad. „Această extindere va asigura crearea de spaţii adecvate pentru reducerea timpilor de aşteptare şi desfăşurarea actului medical de urgenţă eficient, tot în acelaşi scop, iar în perioada care va urma se vor face angajări de personal calificat la UPU”, a mai adăugat conf.univ.dr. Teodora Olaru.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a precizat că studiul de fezabilitate necesar pentru demararea lucrărilor a fost finanţat din bugetul propriu al CJ Arad. „S-a semnat de către conducerea SCJU Arad contractul de lucrări pentru extinderea UPU din cadrul spitalului, lucrare foarte necesară datorită creşterii numărului de cazuri rezolvate de această unitate a spitalului, unitate care era sub dimensiunile necesare pentru a face faţă unui număr mai mare de pacienţi, precum şi a noilor norme de acreditare a spitalelor. Lucrările care au fost contractate cu o firmă din Arad vor fi începute în perioada imediat următoare şi dacă totul va fi bine, se va finaliza în cursul acestui an”, a declarat preşedintele CJ Arad.

Ioţcu a mai precizat că valoarea lucrărilor se ridică la 2.700.000 de lei, întreaga sumă fiind asigurată la acest moment, din bugetul CJ Arad. Cum însă bugetul judeţean este unul limitat, preşedintele CJ a făcut apel către factorii decidenţi şi în special către Ministerul Sănătăţii să ajute cu bani.

Preşedintele CJ Arad a arătat că Ministerul Sănătăţii trebuie să sprijine financiar aceste investiţii pentru ca ele să se poată realiza într-un timp cât mai scurt. „Menţionez că de la preluarea SCJU Arad, CJ Arad a investit în spital 4.000.00 euro, având angajamente de alte 4.000.000 de euro pentru modernizarea şi reabilitarea altor secţii ale spitalului. Prin investiţiile pe care le facem dorim să asigurăm sănătatea oamenilor, pentru că sănătatea nu are culoare politică. Dorim de asemenea ca toţi cetăţenii judeţului Arad să se trateze în condiţii la fel de bune în ţară ca şi în străinătate. Pentru că dincolo de un disconfort cauzat de deplasarea pacientului în alte ţări, aceasta înseamnă şi un export de bani, pentru că toţi cei care se tratează în străinătate duc banii spre alte sisteme de sănătate decât cel românesc”, a adăugat Nicolae Ioţcu. AGERPRES