Procedura de acreditare a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a fost reluată, la patru luni după ce Autoritatea Naţională de Management al Calităţii (ANMCS) a suspendat temporar acreditarea, ca urmare a evenimentului înregistrat în luna ianuarie la secţia de Oftalmologie, când 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, ulterior trei dintre ei pierzându-şi vederea la ochiul operat.

Într-o conferinţă de presă organizată miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a prezentat succint câteva concluzii ale raportului Ministerului Sănătăţii, după controlul efectuat la spital, despre care a spus că nu este public, punctând faptul că „au fost mici probleme”, „ca oriunde”, că nu a fost vorba de malpraxis, nu s-a reuşit identificarea sursei infecţiei şi a problemei, „deci nu se poate spune că doctorul a făcut operaţiile greşit şi el este de vină”.

Borboly a vorbit despre un „scandal artificial mărit” şi a adăugat că în cele patru luni de la suspendarea acreditării spitalul a suferit foarte mult, la fel ca şi personalul care lucrează în unitatea sanitară, el punctând şi că echipa Consiliului Judeţean a susţinut activitatea de renovare a secţiei de Oftalmologie.

Preşedintele Consiliului Judeţean a reclamat faptul că au fost foarte multe controale neanunţate, stresul a fost foarte mare şi a menţionat că speră că acum spiritele se vor calma.

„Au constatat nişte lipsuri (…), ok, nu le contest. Eu zic că dacă o asistentă nu are un curs de formare nu ştiu pentru ce, trebuie să-l aibă, dacă rufele trebuiau duse la spălătorie aşa şi nu altfel, să fie duse cum se cere, dacă medicamentele nu erau puse bine unul lângă celălalt, să fie puse bine sau dacă la toate buletinele de analize şi de operaţii nu erau toate semnăturile care trebuiau să fie, să fie acolo. Deci, astfel de concluzii sunt (…) nu avem voie (să mediatizăm raportul – n.red.), dar eu sunt om politic şi mi-am luat un angajament faţă de dumneavoastră şi (…) prezint (succint – n.red.) acest raport (…) Cel mai important este că acest raport nu a stabilit malpraxis, nu a reuşit să stabilească cauza infectării, a consemnat că sunt nişte probleme mici, care au fost remediate în majoritate. Eu cred că acum, cu acest raport, s-au înlăturat toate barierele ca să lăsăm să funcţioneze secţia de Oftalmologie în turaţie maximă, pentru că sunt sute de oameni lipsiţi de operaţiile programate. Şi aici mulţumim pentru înţelegerea presei şi vă solicităm ajutorul să calmăm situaţia şi să reintrăm în normalitate”, a declarat Borboly.

Prezent la conferinţa de presă, reprezentantul corpului medical, chirugul Adrian Dobrică, a ţinut să puncteze faptul că evenimentul de la secţia de Oftalmologie a existat, nu poate fi negat şi reprezintă „o pată neagră” pe obrazul instituţiei.

„Evenimentul s-a produs, nu poate fi negat, trebuie să ni-l asumăm, deci eu nu pot fi de acord că este o chestie care să treacă aşa uşor. În ultimele săptămâni şi luni de zile au avut loc nenumărate şedinţe, mai ales legate de acest eveniment, dar şi în ceea ce priveşte acreditarea spitalului (…) şi s-a punctat mai ales pe această problemă: pe asumarea răspunderii individuale a medicului care, mai ales a chirurgilor care fac intervenţii chirugicale şi care trebuie să fie nu stricţi, trebuie să fie draconici în aplicarea regulilor, pe care cu toţii le cunoaştem. Asemenea evenimente nu trebuie să se mai întâmple, trebuiesc manageriate cu seriozitate de la început, pentru că chirurgia are un Dumnezeu. Dumnezeul chirurgiei este nemilos, nu te iartă când ai greşit, totul se plăteşte cu complicaţii şi, în cele din urmă, cu viaţa omului. Motiv pentru care trebuie să fim foarte stricţi şi să respectăm acel Dumnezeu. Adică, o complicaţie minoră nu trebuie minimizată, pentru că dintr-o complicaţie minoră poate să rezulte o catastrofă. Şi, atunci, treburile trebuiesc discutate mult mai complex, în echipe medicale mult mai complexe, toate complicaţiile astea mult mai serios privite”, a declarat dr. Adrian Dobrică.

Acesta a adăugat că a fost vorba despre o problemă medicală care, ulterior, a devenit o problemă organizatorică şi o problemă a instituţiei.

„Peste tot sunt asemenea incidente şi trebuiesc asumate şi trebuiesc rezolvate profesional. Din păcate, ne-am pierdut cu capul, din punct de vedere medical şi a rezultat această catastrofă. Acesta este punctul meu de vedere şi al colegilor din spital. Deci, noi ne asumăm problema, sunt colegii noştri, am fost alături de ei de la început, dar nu poate fi negat acest eveniment şi nici îngropat. Trebuie să tragem cu toţii învăţăminte şi să conştientizăm, mai ales cei mai tineri şi fără experienţă că orice minimizare a unui eveniment are consecinţe severe şi catastrofale. Şi care sigur că acum trec pe partea cu acreditarea, implică instituţia şi o chestie pe care o minimizăm la început se lasă cu suspendarea acreditării, care a fost conform legii”, a mai spus reprezentantul corpului medical din SJU Miercurea-Ciuc.

El a adăugat că s-a lucrat sub presiune în cele patru luni în care acreditarea a fost suspendată, pe care le-a catalogat ca fiind „luni cumplite”, dar consideră că, din fericire, problema a fost rezolvată într-un timp relativ scurt şi că, în urma rezolvării neregulilor constatate, ANMCS a emis ordinul de constatare a încetării suspendării acreditării Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc.

„A fost anunţată CJAS, toate organele abilitate şi mai departe să ne vedem de treabă, dar să nu uităm şi să nu ştergem cu buretele, ăsta este punctul meu de vedere. La colegi le-am spus că se vor schimba cu mult regulile jocului, pentru că trebuie disciplină”, a mai spus dr Adrian Dobrică.

La conferinţa de presă a fost prezentă şi managerul SJU Miercurea-Ciuc, dr Konrad Judit, care a precizat că se doreşte recăpătarea imaginii bune a spitalului şi ca astfel de evenimente să nu se mai repete niciodată.

„Noi dorim să recăpătăm imaginea bună a spitalului şi dorim ca acest eveniment să nu se mai repete niciodată. Şi pentru acest lucru am făcut tot ce a fost recomandat de Ministerul Sănătăţii cu ocazia controalelor şi dorim să continuăm activitatea în condiţii corespunzătoare şi în spirit cât mai adecvat şi mai ridicat pentru o activitate susţinută şi de Consiliul Judeţean şi din partea medicilor şi a managementului”, a spus dr. Konrad Judit.

Întrebată care este situaţia la secţia de Oftalmologie, care a trecut printr-un proces de renovare, managerul spitalului a afirmat că activitatea a fost reluată la sfârşitul lunii trecute.

„De la sfârşitul lunii mai au fost create toate condiţiile pentru reluarea activităţii, s-a şi reluat activitatea. În luna iunie au fost internaţi 46 de pacienţi şi pentru spitalizare de zi au fost internaţi alte 150 de pacienţi (…) Activitatea se desfăşoară în condiţii corespunzătoare şi normale”, a spus dr Konrad.

În legătură cu starea pacienţilor infecţia în luna ianuarie, la secţia de Oftalmologie, managerul a arătat că medicul oftalomog ţine legătura cu ei şi că starea lor este neschimbată.

Patrusprezece pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie la Secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea- Ciuc au dezvoltat endoftalmită (o inflamaţie a globului ocular), la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 au fost reoperaţi.

Trei dintre pacienţii reoperaţi şi-au pierdut vederea la ochiul supus intervenţiei chirurgicale, iar la şase vederea s-a deteriorat.

În acest caz, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei, activitatea sălii de operaţii fiind suspendată.

Şefa DSP Harghita, dr. Tar Gyogyi, declara, la acel moment, că s-au constatat „severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare”, iar procedurile, chiar dacă existau, nu erau respectate.

De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu. Sursa infecţiei nu a fost identificată, în urma anchetelor efectuate, dar se bănuieşte că bacteria a fost adusă de un pacient din afara spitalului şi manipulată de personalul Secţiei de Oftalmologie, deficienţa în sterilizare ducând la această situaţie. AGERPRES