levente vass.jpgAutorităţile locale din Sfântu Gheorghe şi reprezentanţii Fundaţiei “Studium” din Târgu Mureş au pus marţi piatra de temelie a viitorului complex rezidenţial pentru medici ce va fi construit în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiu.

Acesta va avea şase locuinţe, trei garsoniere şi trei apartamente cu două camere, şi se va întinde pe o suprafaţă de 530 de metri pătraţi. Vicepreşedintele Fundaţiei “Studium”, Vass Levente a declarat că locuinţele vor fi acordate pe o perioadă de doi ani în mod gratuit medicilor care lucrează în sistemul public de sănătate, menţionând că scopul proiectului este de a determina medicii să vină în Sfântu Gheorghe şi să se stabilească aici.

Acesta a mai spus că la Târgu Mureş funcţionează de zece ani un astfel de centru rezidenţial, iar în această perioadă au locuit aici un număr de 82 de medici ori asistenţi universitari. “Majoritatea acestor specialişti au rămas în comunitate ori s-au mutat la Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Satu Mare (…) Cred că acest proiect o să ajute medicii să rămână în ţară, iar cei plecaţi la studii să revină pe meleagurile natale”, a declarat Vass Levente.

Potrivit acestuia, proiectul beneficiază şi de sprijinul Guvernului Ungariei. De altfel, la festivitatea de punere a pietrei de temelie au participat şi oficiali din ţara vecină, printre aceştia numărându-se şi secretarul de stat în Ministerul de Externe al Republicii Ungaria, Nemeth Zsolt.
Potrivit estimărilor, investiţia se va cifra la aproximativ 350.000 de euro, iar inaugurarea clădirii va avea loc la finele anului viitor, cel târziu la jumătatea anului 2015. Conducerea Fundaţiei “Studium” a declarat că intenţionează să construiască locuinţe pentru medici şi la Satu Mare, în momentul de faţă fiind în faza de cumpărare a terenului.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, Nagy Andras Robert a declarat că în instituţia pe care o conduce lucrează în prezent aproape 120 de medici, iar în toamnă vor fi scoase la concurs opt posturi pentru rezidenţi. “Avem nevoie de medici, în special de medici de urgenţă, anestezişti, chirurgi, orelişti, urologi, dar şi gastroenterologi pentru că am vrea să dezvoltăm această secţie”, a spus Nagy Andras Robert.

Acesta nu este singurul proiect al autorităţilor covăsnene prin care vor să atragă specialişti în judeţ. În urmă cu câţiva ani Primăria Sfântu Gheorghe a demarat proiectul “Hai acasă”, prin care pune gratuit la dispoziţia tinerilor cu studii superioare terenuri pentru a-şi construi locuinţe. AGERPRES