Un nou tratament pentru tratarea placii psoriazice a fost lansat, miercuri, in Romania. Humira (adalimumab) este recomandat pentru tratamentul placii psoriazice, moderata pana la severa. Medicamentul este primul anticorp monoclonal 100% uman, pentru tratamentul psoriazisului, care se poate auto-injecta.
Psoriazis este o boala autoimuna cronica, necontagioasa, care provoaca autoagresiunea organismului. Cel mai evident simptom fizic al acestei afectiuni sunt leziunile rosiatice, elevate, inflamate, cu scuame, ale pielii, numite placi, care se pot rupe si pot sangera, a explicat prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele Comisiei de Dermatologie din Ministerul Sanatatii.
El a explicat ca boala inseamna mai mult decat niste leziuni cutanate dureroase, sugerandu-se si o asociere cu alte stari patologice, inclusiv cu artrita psoriazica. Pacientii pot suferi si de depresie, izolare sociala si au o proasta imagine de sine. Un procent de 3% din populatia globului este afectata de aceasta boala, in Romania procentul fiind intre 2% si 3% din populatie, adica 700 – 800 de mii de persoane, a subliniat prof. dr. Giurcaneanu. Acesta a evidentiat faptul ca psoriazisul poate conduce la infarct de miocard, accident vascular cerebral, artropatii, obezitate, afectare oculara si psihica.
Intre cauzele citate de specialist, pe primul loc se afla componenta genetica, dar si stresul, infectii, medicamente (mai ales betablocantii, indometacinul, cortizonul). Psoriazisul nu se vindeca, se amelioreaza, curele heliomarine sunt benefice.
”Psoriazis nu este doar o boala a pielii, este o afectiune sistemica, autoimuna, care, in formele mai severe de manifestare, poate necesita tratament sistemic”, a afirmat prof. Jean-Hilaire Saurat, seful clinicii de dermatologie al Universitatii din Geneva, Elvetia.
”Pacientii tratati cu Humira au beneficiat de o disparitie rapida si semnificativa a leziunilor cutanate, stare mentinuta timp de pana la un an”, a spus Eugene Sun, vice presedinte al Global Pharmaceutical Clinical Development Abbott.
”Aceasta indicatie a Humira ii demonstreaza versatilitatea in tratarea eficienta a mai multor afectiuni autoimune, de la poliartrita reumatoida la boala Crohn si acum la psoriazis”, a adaugat acesta. Cele mai frecvente reactii adverse ale medicamentului raportate in studiile in psoriazis au fost: rinofaringita (inflamarea mucoasei nazale si a faringelui), infectii de tract respirator superior si cefalee.
Psoriazis afecteaza aproximativ 125 milioane de oameni din intreaga lume. Severitatea bolii variaza de la o persoana la alta, aproximativ 25% dintre persoanele cu psoriazis aflandu-se intr-un stadiu moderat spre sever al afectiunii. Placa psoriazica se poate dezvolta oriunde pe piele, cel mai frecvent aparand in zona scalpului, a genunchilor, a coatelor si a portiunii inferioare a spatelui. Poate aparea chiar si pe maini sau pe picioare, precum si la nivelul unghiilor degetelor de la maini si picioare. Desi psoriazisul se manifesta la toate varstele, apare cu preponderenta la persoane cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani.