Synagis.jpgAproximativ 3% dintre copiii nascuti prematur mor anual din cauza virusului sincitial respirator (VSR), au anuntat specialistii in boli infectioase de la Societatea Romana de Neonatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase, la o dezbatere organizata cu ocazia Zilelor Institutului „Prof. dr. Matei Bals”.

Aproximativ 460.000 de copii mai mici de cinci ani mor anual din cauza infectiei cu VSR sau complicatiile acestuia. La nivel mondial, virusul este cunoscut, in prezent, ca principala cauza de afectiuni severe a cailor respiratorii la sugari si copii.

Astfel, 90% din spitalizarile pentru bronseolita (bronsita a copiilor cu varsta sub doi ani) si pana la 50% dintre spitalizarile pentru pneumonii pe timp de iarna au drept cauza acest virus. In plus, exista din ce in ce mai multe dovezi privind relatia dintre infectia cu VSR in copilarie si problemele respiratorii la adulti (de tip wheezing recurent si astm bronsic).

Rata scazuta a natalitatii, precum si sporul natural negativ reprezinta o ingrijorare constanta in sistemul romanesc de sanatate publica. Romania detine cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Europa, au subliniat specialistii prezenti la dezbatere. In anul 2007, s-au nascut 214.728 de copii, fata de 221.020 in 2005. Indicele prematuritatii ramane ridicat in 2007, din numarul total de 214.728 de nou-nascuti, numarul de prematuri fiind 9.831. In aceste conditii, fiecare nou-nascut este pretios si tratamentul de prevenire a infectiei cu VSR este prioritar.

In acest scop a fost lansat un nou medicament – Synagis – care reduce in mod semnificativ spitalizarile provocate de virus cu 55% la copiii prematuri si la cei cu boli pulmonare cronice si cu 45% la copiii cu boli cardiace coronariene. Astfel, cheltuielile legate de tratarea acestui virus se reduc semnificativ. Rata arata ca pentru bebelusii cu varste cuprinse intre 1 si 12 luni, rata de mortalitate in timpul iernii, la suta de mii, asociata cu acest virus pentru mortalitate din orice cauza, a fost de 8,4 fata de 6,7 pentru gripa. Pentru cauzele respiratorii, rata mortalitatii pe perioada iernii (la suta de mii) asociata cu VSR a fost de 2,9 fata de 2% pentru gripa, au mai aratat specialistii.