Proiectul privind „Dezvoltarea politicilor sociale şi de sănătate din judeţul Iaşi” a fost lansat, pe 7 septembrie, acesta reunind zeci de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai unor organizaţii neguvernamentale.

Potrivit organizatorilor, proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020 şi îşi propune să contribuie la dezvoltarea capacităţii autorităţilor locale partenere şi organizaţiilor neguvernamentale din domeniul social şi sănătate de a se implica în formularea şi promovarea dezvoltării a două noi politici privind domeniul social şi sănătate.

Proiectul va fi derulat până la data de 28 iulie 2023 de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), în parteneriat cu Asociaţia Copilul Meu Inima Mea (ACMIM), Consiliul Judeţean Iaşi şi Primăria Iaşi.

Valoarea totală a acestuia este de 424.965 lei.

„Din studiile noastre rezultă că ONG-urile se implică în ajutorarea unui segment de populaţie în servicii sociale, şi mai puţin în dezvoltarea de politici sociale sau de sănătate, sau chiar să iniţieze unele pe care să le ducă până la capăt. Acesta este motivul pentru care ne-am gândit să aducem la aceeaşi masă autorităţile. Prin acest proiect, 40 de reprezentanţi ai autorităţilor vor sta la aceeaşi masă cu reprezentanţii a 52 de organizaţii neguvernamentale. Astfel vor afla mult mai simplu care sunt nevoile societăţii şi cum ar trebui scrise pentru viitor noile politici pentru sănătate şi cele sociale”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Copilul Meu Inima Mea, Sorin Grădinaru.

Potrivit acestuia, COPAC şi ACMIM s-au implicat în ultimii ani în grupuri şi comisii de lucru care au scopul de a creiona politici de sănătate şi de a le modifica pe cele existente.

„Ne-am dat seama că totul porneşte de la nivel local şi este nevoie ca atât reprezentanţii să înţeleagă importanţa dezvoltării politicilor locale ca fiind strâns legată de chiar activitatea organizaţiei. Din acest motiv, am gândit activităţile de instruire din proiect al grupului ţintă mixt format din reprezentanţi ai autorităţilor partenere şi al organizaţiilor neguvernamentale. Cred că putem învăţa împreună cum putem să facem lucrurile mai bine şi în colaborare”, a declarat managerul de proiect Luminiţa Vâlcea, reprezentant al COPAC.

Aceasta a explicat că proiectul „Dezvoltarea politicilor sociale şi de sănătate din judeţul Iaşi” urmăreşte elaborarea şi implementarea a două parteneriate de dezvoltare locală (PDL) în judeţul Iaşi, creşterea nivelului de pregătire a 52 reprezentanţi ai ONG-urilor sociale şi de sănătate locale şi a reprezentanţilor autorităţilor locale.

De asemenea, proiectul vizează dezvoltarea unui instrument de monitorizare a politicilor din domeniul social şi sănătate la nivelul judeţului Iaşi.

Un alt obiectiv este dezvoltarea a două politici locale în domeniul social şi sănătate în judeţul Iaşi cu implicarea a 40 de reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi a 10 cetăţeni, beneficiari ai serviciilor sociale şi de sănătate din judeţul Iaşi. AGERPRES