A fost identificat primul caz de cancer avansat – la un dinozaur

Acest os deformat este primul exemplu clar al unei tumori maligne diagnosticate la un dinozaur. Fibula parțială – un os din piciorul inferior – aparținea unui Centrosaurus, care se hranea cu plante si care a trăit în urmă cu aproximativ 76 de milioane de ani, în locul care este acum Parcul Dinozaurilor din sudul provinciei Alberta din Canada.

Paleontologii au crezut inițial că forma ciudată a osului se datora unei fracturi care nu se vindecase curat. Dar un nou studiu, publicat în The Lancet Oncology, compară structura internă a fosilei (de mai sus) cu o tumoră osoasă de la un pacient uman pentru a căuta un diagnostic. Concluzia: dinozaurul a suferit de osteosarcom, un cancer care, la om, atacă în primul rând adolescenții și adulții tineri. Boala provoacă tumori de țesut osos imatur, frecvent în oasele lungi ale piciorului.

Nu este prima dată când s-a descoperit cancer în resturile fosile. Oamenii de știință au identificat tumori benigne în fosilele Tyrannosaurus rex și artrita în Hadrosaurii cucioc de rață, precum și un osteosarcom la o broască țestoasă veche de 240 de milioane de ani. Dar cercetătorii spun că studiul lor este primul care confirmă un diagnostic de cancer la un  dinozaur, la nivel celular.

 

 

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata pe DespreCancer.ro