spit_jud_bacau.jpgFinalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Maternităţii Spitalului Judeţean de Urgenţe Bacău a fost marcată joi printr-o festivitate la care au fost prezenţi europarlamentarii Daciana Sârbu, Minodora Cliveti şi Cătălin Ivan, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu şi Vasile Cepoi, consilierul pe probleme de sănătate al premierului Victor Ponta, parlamentari, autorităţi judeţene băcăuane.

Investiţia a costat aproape 35 de milioane de lei, finanţarea pentru construcţii montaj fiind asigurată de Consiliul Judeţean, valoarea 18,8 milioane de lei, şi Banca Mondială – 11,5 milioane de lei. S-au mai cheltuit peste patru milioane de lei pentru achiziţionarea a 170 de aparate medicale performante şi a instrumentarului de specialitate, bani asiguraţi de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean, prin Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, a declarat că modernizarea maternităţii constituie „un exemplu şi o provocare”. „Un exemplu pentru că a dovedit, anticipat, beneficiile regionalizării şi descentralizării, prin faptul că autorităţile locale, direct interesate, pot gestiona mai bine şi mai prompt un proiect important, decât o mână de oameni de la Bucureşti, implicaţi într-o multitudine de alte activităţi a căror importanţă nu o ierarhizează în funcţie de necesităţile stringente ale locului, ci se rezumă la un sistem birocratic neproductiv. Doar intervenţiile directe, repetate, insistente făcute de Consiliul Judeţean au dinamizat realizarea acestei investiţii gândite încă din 2007, trenată, chiar frânată în timpul guvernării Boc, dar materializată abia în ultimii doi ani ca urmare tocmai a dinamismului şi ‘zbaterilor’ autorităţilor din Bacău. Este, însă, şi o provocare pe care o lansez europarlamentarilor invitaţi la această inaugurare, cei pe care eu şi organizaţia judeţeană PSD Bacău îi vom susţine, anul viitor, în demersul lor de a-şi reînnoi mandatele din Parlamentul European, aceea de a smulge ‘eticheta’ de cea mai săracă regiune a ţării şi una din cele paupere din Europa, ce caracterizează, în prezent, zona Moldovei. Acum au în faţă faptul că nu oamenii zonei sunt de vină pentru această stare de fapt, ci un sistem care uitase de oameni”, a explicat Dragoş Benea.

El a precizat că „judeţul Bacău se constituie, după Bucureşti, a doua administraţie care a investit cele mai mari sume în sănătate”, acest domeniu constituind „o prioritate de suflet pentru Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului”. „Consiliul Judeţean Bacău va sprijini şi în continuare finanţările atât pentru Spitalul Judeţean, dar pentru Spitalul municipal din Moineşti, precum şi a celui din Oneşti, pentru ca toţi medicii să beneficieze de condiţii propice de exprimare profesională, pentru ca toţi băcăuanii să poată dispune de servicii de îngrijire şi protecţie a bunului cel mai de preţ, viaţa”, a spus Dragoş Benea.

Europarlamentarul Daciana Sârbu a ţinut să felicite autorităţile judeţene pentru „tenacitatea etalată în realizarea obiectivului” şi pe medicii din maternitate pentru „răbdarea dovedită” în depăşirea momentelor mai dificile din cariera profesională. „Nu aţi plecat peste hotare, în zone unde condiţiile vă erau mai propice, iar acum răbdarea dovedită de dumneavoastră este răsplătită prin această investiţie ce aduce, iată, la Bacău, nivelul european în domeniu, oferind condiţii de performanţă profesională”, a spus Daciana Sârbu.

La rândul său, europarlamentarul Cătălin Ivan a reliefat faptul că „la Bacău s-a dovedit că se poate şi în România, o ţară unde mai peste tot ţi se spune că este mai dificil, dacă nu imposibil de realizat ceva în aceste vremuri, unde lamentările ţin, de multe ori, loc de implicare către ceea ce vor oamenii”. El a precizat că „maternitatea din Bacău este acum, ca dotare şi aspect, la nivelul celei mai importante din Bruxelles, ba mai mult, la Bacău are şi aer condiţionat”. „Este stimulatoriu pentru mine, ca membră a Comisiei pentru sănătate publică din Parlamentul European, să constat că o investiţie ce comensurează multe ‘carate’ în domeniul medicinei a fost realizată şi în oraşul meu, Bacău, chiar într-o vreme de criză. Este un semn clar că Dragoş Benea şi colaboratorii săi şi-au făcut un ţel din îmbunătăţirea stării de sănătate a băcăuanilor”, a spus europarlamentarul Minodora Cliveti.

Clădirea maternităţii din Bacău fusese construită în perioada 1963-1966, de-a lungul anilor investiţiile rezumându-se doar la mici retuşuri ale finisajelor interioare şi schimbarea instrumentarului medical, dar fără dotări importante din punct de vedere al aparaturii de specialitate. În primul an de funcţionare numărul naşterilor a atins cifra de 5.343 în 1967, ritmul rămânând constant până în anii 1977-1980, când se înregistrau peste 7.000 de nou născuţi, cu un vârf de 7.389 în 1980. În 1989, numărul naşterilor a scăzut la 5.760, în anul 2.000 atingând cifra de 4.200. De atunci, media anuală se menţine în jurul a 4.000 de naşteri. În actuala formă de dotare şi organizare, Maternitatea Bacău asigură posibilitatea unor naşteri în condiţii de maximă siguranţă pentru mai bine de 5.500 de copii anual. AGERPRES