Ambulatoriul celui mai mare spital din Alba va reveni, după Paşte, într-o clădire care în ultimii ani a fost reabilitată şi dotată cu fonduri europene şi sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean (CJ) Alba, în valoare de peste trei milioane de euro.

Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia a funcţionat în ultimele două decenii într-un fost cămin de nefamilişti.

Potrivit celor prezentate vineri într-un eveniment prilejuit de finalizarea lucrărilor la ambulatoriul integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, acesta va fi deschis pentru pacienţi din 7 mai.

Policlinica a funcţionat timp de două decenii într-un spaţiu necorespunzător, fost cămin de nefamilişti, clădire aflată pe o altă stradă decât cea a spitalului, la câteva sute de metri distanţă.

„Este o diferenţă ca de la cer la pământ de unde ne-am mutat şi unde am ajuns”, a afirmat, vineri, managerul SJU Alba Iulia, Diana Mârza. Ea a adăugat că mutarea şi reabilitarea ambulatoriului reprezintă „cel mai de impact” proiect derulat de spital, în condiţiile în care anual peste 115.000 de oameni accesează serviciile policlinicii.

Managerul a menţionat că, prin concentrarea serviciilor medicale într-un singur loc, se poate crea un mediu mai integrat şi coordonat, care să conducă la o îngrijire mai bună şi la rezultate mai bune pentru pacienţi.

Relocarea ambulatoriului de specialitate aduce şi avantaje pentru medici, care nu vor mai fi nevoiţi astfel să parcurgă distanţa dintre cele două clădiri.

Ambulatoriul a fost dotat cu aproape 540 de echipamente medicale de ultimă generaţie. Unitatea dispune acum şi de un sistem de „poştă pneumatică”, prin care se transmit probele recoltate de la punctul de recoltare direct la laborator.

Pentru persoanele cu dizabilităţi, au fost implementate facilităţi ca grup sanitar dotat corespunzător, pavaj rezonator la urcări, scriere braille a spaţiilor existente şi rampe exterioare pentru acces.

De asemenea, pentru pacienţi va fi organizată parcarea cu 30 de locuri din faţa ambulatoriului de specialitate. Aceasta va fi destinată doar pacienţilor ambulatoriului, în timpul programului de lucru, iar în afara programului de funcţionare, va fi disponibilă tuturor.

Proiectul „Extindere, Modernizare şi Dotare în vederea Ambulatoriului integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia” a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 şi implementat de către CJ Alba şi SJU Alba Iulia.

Valoarea totală a proiectului a fost de peste 15 milioane de lei, din care peste 14,5 milioane de lei fonduri nerambursabile şi confinanţare de la Consiliul Judeţean Alba, respectiv 500.000 de lei venituri proprii ale SJU Alba Iulia.

Vineri, cu ocazia finalizării lucrărilor, la noul ambulatoriu de specialitate a fost oficiată o slujbă religioasă, în prezenţa personalului medical, iar conducerea SJU a prezentat investiţia oficialităţilor locale şi judeţene, reprezentanţilor instituţiilor deconcentrate şi altor parteneri şi colaboratori. AGERPRES