O echipa de oameni de stiinta a anuntat ca a pus la punct un vaccin care ataca tumorile, indeosebi ale sânului, prezente la soareci. Tratamentul este in prezent in faza de testare in laborator pe celule canceroase umane, informeaza maxisciences.com.

Este o noua speranta in cercetarea impotriva cancerului. Potrivit unui studiu aparut luni in Analele Academiei Nationale Americane de Stiinte (PNAS), oamenii de stiinta americani au reusit sa creeze un vaccin care ataca tumorile. Testat pe soareci, acesta a redus considerabil marimea aglomeraţilor canceroase. Concret, vaccinul se bazeaza pe prezenta proteinei MUC1, molecula aflata la suprafata celulelor in peste 70% din cele mai letale tipuri de cancer, indeosebi in cancerul de sân.

Prin intermediul proteinei MUC1, ‘vaccinul provoaca un puternic raspuns imunitar, care permite reducerea marimii tumorii cu 80%’, spune dr Geert-Jan Boons, coautor al studiului, profesor de chimie la Centrul de studii impotriva cancerului din statul Georgia. „Este prima data ca un vaccin face sistemul imunitar sa identifice si sa omoare celulele canceroase, in functie de anumite proteine”, a adaugat un alt coautor al studiului, Sandra Gendler, cercetatoare la clinica Mayo, un centru de sanatate din Arizona.

Potrivit cercetatorilor, vaccinul ar putea fi folosit si la om, in completarea chimioterapiei si chiar ca masura de prevenire la persoanele cu risc. in prezent, tratamentul este in faza de testare in laborator pe celule canceroase umane. Daca testele vor fi pozitive, testele clinice ar putea incepe la sfârsitul lui 2013. AGERPRES