Proiectul USR de sprijinire a celor care devin asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav, inclusiv copii cu tratament oncologic sau alte afecţiuni grave cu această încadrare, asistenţi personali profesionişti sau asistenţi maternali profesionişti, prin facilitarea întreruperii temporare a carierei anterioare prin suspendarea contractului de muncă sau a raportului de serviciu, pentru a fi aproape de copii şi de familie, a fost adoptat de Parlament şi pleacă la promulgare.

Avem un total de 45.828 de copii cu handicap grav şi dreptul la asistent personal, iar în cazurile în care este o afecţiune temporară, ca în cazul tratamentului oncologic, unde peste 400 de copii sunt diagnosticaţi anual, decizia de a deveni asistent personal pentru părinţi însemna renunţarea la contractul anterior, de acum acesta poate fi suspendat temporar şi reluat, prevedere care se aplică şi în cazul asistenţilor personali ai adulţilor sau asistenţilor maternali.

„Sunt părinţi cu copiii cu tratament oncologic care au avut nevoie să stea zi de zi lângă ei acasă şi prin spitale, un an, doi trei, şi părinţi care luni de zile au stat lângă copilul lor adult să se recupereze din scaunul cu rotile după un accident rutier, care mi-au scris că au reluat apoi cariera ca şomeri având luni de zile în care au trebuit să caute un nou loc de muncă. Aceştia au acum, cu legea pe care am iniţiat-o, opţiunea suspendării temporare a contractului de muncă anterior, similar suspendării pentru concediul pentru creşterea copilului, pentru încadrarea ca asistent personal, atât pentru adulţi cu dizabilităţi cât şi pentru copii. Familia este o prioritate pentru noi, şi sunt necesare mai multe opţiuni pentru fiecare familie pentru a face faţă provocărilor”, declară deputata USR Oana Ţoiu, iniţiatoare a proiectului de lege.

Iniţiativa USR adoptată de Parlament completează Codul muncii şi Codul administrativ în sensul ca salariatul, respectiv funcţionarul public care vrea să desfăşoare o activitate de asistent maternal profesionist, asistent personal al persoanei cu handicap sau asistent personal profesionist să-şi poată suspenda contractul individual de muncă, respectiv raportul de serviciu din propria iniţiativă. Pe durata suspendării angajatorul poate înlocui temporar persoana respectivă.

Legea prevede de asemenea că nu este în incompatibilitate funcţionarul public care desfăşoară o activitate de asistent maternal profesionist, asistent personal al persoanei cu handicap sau asistent personal profesionist pe perioada suspendării din funcţia publică. A fost adoptată de Parlament şi pleacă la promulgare, urmând a intra în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

USR a depus în Parlament şi o propunere de lege pentru modificarea structurală a Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap şi indexarea beneficiilor, aceasta din păcate încă este blocată în sertar de coaliţia de guvernare.