Centrul de perfecţionare şi cercetare din Păltiniş al Universităţii” Lucian Blaga” Sibiu a găzduit în perioada 23 – 29 iulie 2023, a doua ediţie a Şcolii de Vară de Psihopatologie, în care s-au aprofundat teme legate de noţiunile esenţiale în psihopatologie.

Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, Asociaţia Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu şi Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii” Lucian Blaga” Sibiu.

Psihopatologia este esenţială în definirea pregătirii oricărui medic psihiatru prin studiul sistematic al experienţelor subiective ale pacientului, ordonarea şi clasificarea lor pentru crearea unei terminologii valide şi a fundaţiei pe care se bazează diagnosticul şi clasificarea entităţilor patologice în psihiatrie.

Acest proiect este destinat atât medicilor rezidenţi în Psihiatrie, aflaţi în anii II-V de pregătire, cât şi tinerilor medici specialişti psihiatri, cu vârsta maximă de 40 de ani, anul acesta reuşind să fie prezenţi la activităţile ştiinţifice, 25 de participanţi din centrele universitare din ţară.

Atelierele din cadrul şcolii au fost coordonate de următorii specialişti în domeniu, precum:
Acad. Prof. Univ. Dr. Mircea Lăzărescu (UMF Timişoara)
Prof. Univ. Dr. Cristina Bredicean (UMF Timişoara)
Prof. Dr. Luis Madeira (Lisabona, Portugalia)
Assoc. Prof. Univ. Dr. Elizabeth Pienkos (Universitatea Clarkson din Potsdam, New York)
Psihoterapeut Dr. Petre Rădescu
Şef lucrări Dr. Ciprian Băcilă (Facultatea de Medicină Sibiu)
Şef lucrări Dr. Ana Giurgiuca (UMF Bucureşti)

Programul Şcolii de Vară de Psihopatolgie a cuprins atât prezentări ale lucrărilor specialiştilor în domeniu precum cât şi alte activităţi venite în completarea informaţiei ştiinţifice, oferite în cadrul atelierelor, cum ar fi vizita în Colectivul de Cercetare Ştiinţifică în Neurostiinţe din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie” Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, în cadrul Asociaţiei” Crucea Albastră” din România Centru Nazaret precum şi drumeţia montană cu ghid, organizată în colaborare cu Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu.

„Ne bucurăm că am încheiat cu succes ce-a de-a doua ediţie a Şcolii de Vară de Psihopatologie. Şi în acest an am avut parte de prezenţa unor lectori recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, care au împărtăşit participanţilor cunoştinţele şi experienţele lor profesionale. În acest mod, Sibiul devine un centru important în traiectul educaţional al tinerilor medici psihiatri”, precizează dr. Ciprian Băcilă, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.

„Anul acesta am fost din nou privilegiaţi să fim din nou parteneri alături de Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, Asociaţia Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu şi Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii” Lucian Blaga” Sibiu, în organizarea Şcolii de Vară de Psihopatologie.

Desfăşurarea acestui eveniment contribuie la dezvoltarea pregătirii profesionale a tinerilor medici psihiatri, alături de activitatea didactică care se realizează în mod curent în cadrul unităţii noastre”, precizează Florin Neag, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.