A-3-a Conferinţă de Medicină şi Terapie Intensivă Perioperatorie a avut loc la Cluj

Conceptul de medicină perioperatorie a continuat să se dezvolte la nivel internațional într-un ritm rapid, existând dezbateri asupra medicinei perioperatorii ca o nouă specializare, iar specialiștii români consideră că trebuie să abordăm această tendință și în țara noastră.

Conferința organizată la Cluj în perioada 20 – 22 iunie 2019 a inclus, ca și în anii precedenți, o serie de sesiuni de conferințe dedicate atât medicinei cât și terapiei intensive perioperatorii, precum și workshop-uri care abordează concepte sau manopere din medicina perioperatorie.
Au fost abordate teme precum posibilitățile de optimizare preoperatorie și de ameliorare a evoluției postoperatorii pe termen lung, profilaxia și controlul infecțiilor nosocomiale în ATI, teme de terapie intensivă – markeri de infecție, fluide, monitorizare, rolul ghidurilor în ATI, dar și teme legate de învățământ și curicula în medicina perioperatorie sau de pregățire a rezidenților.
Workshop-urile dedicate manoperelor ecoghidate în ATI, ventilației mecanice perioperatorii, TIVA, etc s-au bucurat de o largă participare.

Și în acest an, Conferința de Medicină și Terapie Intensivă Perioperatorie a inclus și un minisimpozion al proiectului european COST 15204 – Platforma Europeană pentru Cercetarea Efectului Intervențiilor Perioperatorii în Cursul Chirurgiei Oncologice asupra Evoluției Postoperatorii a Pacienților (European Platform for Outcomes Research into Perioperative Interventions during Surgery for Cancer) în care UMF „Iuliu Hațieganu” este partener.

Ca și la precedentele ediții a fost organizată și sesiunea dedicată asistenților medicali ATI care este, deja, o tradiție și care se bucură de o participare tot mai numeroasă.

Detalii privind agenda completă a întâlnirii sunt disponibile AICI.