Anul acesta, din totalul celor 20 de lucrari din România care au fost acceptate pentru a fi prezentate în cadrul celei de-a 36-a ediție a Congresului European de Medicină Nucleară 2023, 9 au fost realizate în Centrul Clinic Integrat de Medicină Nucleară din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”.
Asociația Europeană de Medicină Nucleară (EANM) este cea mai mare organizație dedicată medicinei nucleare din Europa. În acest rol, EANM a devenit organizația-umbrelă care reprezintă întregul sector față de instituțiile europene și alte instituții internaționale. Congresul oferă o mare oportunitate de a învăța, de a împărtăși și de a crește.
Domeniul medicinei nucleare este în creștere exponențială și, prin urmare, EANM a înființat, începând din acest an, noi grupuri de lucru care se concentrează pe teragnostic și inteligență artificială. Alte noi grupuri de lucru vor fi lansate în viitorul apropiat pentru a acoperi și mai multe subiecte, cum ar fi evaluarea tehnologiilor medicale pentru a răspunde întrebărilor autorităților din domeniul sănătății. Inovația în domeniul medicinei nucleare include, de asemenea, îmbunătățirea tehnicilor existente, cum ar fi SPECT şi PET în cadrul terapiei cu radioliganzi sau scanarea osoasă în amiloidoza cardiacă.
Într-un mediu competitiv, în care calitatea este cea care primează, aceasta se traduce printr-o cerere tot mai mare de programe de acreditare oferite de EANM Research GmbH (EARL) și o gamă mai largă de modalități de diagnostic şi tratament. Dar conceptul de calitate în sănătate se extinde dincolo de îngrijirea pacienților, el include include predarea, formarea și cercetarea, domenii în care EANM joacă un rol crucial pentru crearea şi dezvoltarea unei noi generaţii de investigatori şi cercetători în domeniul medicinei nucleare. Astfel, calitatea implică resursa umană şi tehnologia imagistică de ultimă generaţie, ambele având un puternic impact asupra creşterii atât a calităţii serviciilor medicale oferite pacienţilor cât şi asupra și progresului științific.
Delegaţia noastră a fost condusă de șef de lucrări medic dr. Raluca Mititelu, Președinte al Societății Române de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară, membru în comitetul director al Asociației Mondiale de Terapie Radionuclidică (World Association of Radiopharmaceutical and Molecular Therapy – WARMTH), membru al Asociației Europene de Medicină Nucleară (EANM), reprezentant al României, ca delegat național, la Federația Mondială de Medicină Nucleară și Biologie (WFNMB).
Evenimentul științific s-a desfășurat, în perioada 09-13 septembrie 2023, la Viena, Austria.
Sursa: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”