Aceasta a fost una dintre principalele concluzii ale întâlnirii Comunității CardiologieModerna.ro din 9 martie. Cardiologul Ștefan Busnatu și nutriționistul Anca Hâncu au vorbit despre rolul stilului de viață în prevenția și recuperarea cardiacă, tipurile de prevenție existente dar și despre indicațiile recuperării cardiace, cine, când și în ce mod ar trebui să facă recuperare.
Studiile arată că 80% din factorii de risc ai bolilor cardiovasculare și 40-45% dintre cancere pot fi evitate prin menținerea unui stil de viață sănătos. Datele de pe site-ul OMS arată că rata mortalității în România este într-un procent covârșitor de 56% cauzat de bolile cardiovasculare, ceea ce este un aspect foarte îngrijorător.
Dr. Busnatu subliniază că bolile cardiace au început să apară la vârste din ce în ce mai tinere și de aceea se pune problema reintroducerii pacientului în circuitul economic și social.
Dacă o persoană ajunge în punctul în care suferă un eveniment cardiovascular, este indispensabilă recuperarea cardiacă, care reprezintă un program multidisciplinar, conceput pentru a sprijini pacienții cu boli de inimă să facă schimbările necesare pentru un stil de viață sănătos. “Făcând recuperare cardiacă nu discutăm de schimbarea trecutului, ci vorbim de îmbunătățirea viitorului, a inimii noastre”.
Dr. Anca Hâncu a vorbit despre medicina stilului de viață, apărută ca răspuns la creșterea prevalenței bolilor legate de stilul de viață. ”60% din bolile cronice sunt cauzate de un stil de viață incorect, nesănătos. Medicina stilului de viață aduce în atenție alimentația sănătoasă, activitatea fizică, managementul stresului, ameliorarea somnului, relațiile interumane, precum și dependența de substanțe sau evitarea acestor dependențe”.
Adoptarea unei nutriții corecte este deosebit de importantă în evoluția unei boli cardiace, mai ales în IC (insuficiența cardiacă) unde obiectivul este menținerea masei musculare. Există date care arată că scăderea în greutate, mai ales la pacientul cu insuficiență cardiacă, dacă i se asociază scăderea masei musculare va avea un prognostic mai rezervat chiar față de a menține aceeași greutate.
Obezitatea – o boală care constituie un factor de risc pentru o boală cardiovasculară
‘’În tratamentul obezității, mai ales la un pacient cu boală cardiovasculară care are obezitate și va trebui să scadă în greutate, vom prioritiza o intervenție nutrițională, deci terapie medicală nutrițională cu o cantitate adecvată de proteine, cu respectarea unor parametri foarte clari pentru a nu altera aceea ce funcționează în acel moment, iar acest lucru se face sub îndrumare specializată”, a declarat dr. Hâncu, în cadrul întâlnirii CardiologieModerna.ro din 9 martie 2022.
Despre Comunitatea OSC – CardiologieModerna.ro
Din 2019, Oameni și Companii derulează un program de comunicare și interacțiuni directe cu specialişti în cardiologie interesați de noile tehnologii, inovație și digitalizare. Portalul comunității CardiologieModerna.ro are un newsletter bilunar propriu, la care toți cei interesați de acest domeniu se pot abona GRATUIT aici.
CardiologieModerna este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing, utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale și 42 platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.