În România există, în prezent, 56.295 de unităţi sanitare, de la spitale, cabinete şi clinici de specialitate, la farmacii şi laboratoare de analize, iar dintre toate acestea, 75% sunt private, potrivit unui studiu bazat pe date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) şi prezentat de Alianţa pentru Sănătate din România şi Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

În ceea ce priveşte policlinicile, centrele şi cabinetele medicale de specialitate şi cabinetele stomatologice, 90% dintre acestea sunt private, se arată într-un comunicat de presă. De asemenea, anual, în sistemul privat de sănătate ajung peste cinci milioane de pacienţi.

„Potrivit Institutului Naţional de Statistică, dezvoltarea sistemului medical privat s-a extins de 60 de ori, din anul 1997, în ceea ce priveşte unităţile medicale şi personalul angajat. Aşa se face că, până în anul 2014, numărul paturilor din unităţile medicale private a crescut de la 63 la aproape 5800. În acelaşi timp, paturile din sistemul public s-au împuţinat, de la 166.411 la 125.192, ceea ce înseamnă o scădere de 24,76%. Cele mai mari scăderi sunt înregistrate în judeţele Arad şi Tulcea, unde numărul de paturi s-a înjumătăţit. Cele mai multe paturi în sistemul privat sunt în Bucureşti (1312), Iaşi (709), Braşov (466) şi Arad (345), iar la polul opus, există 14 judeţe fără o astfel de facilitate”, se arată în comunicatul de presă.

„Există o preocupare constantă în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă. Nicio investiţie nu este făcută înainte ca un jucător să analizeze nevoile şi să îşi ia toate măsurile necesare pentru ca rezultatul să fie cel dorit şi estimat. A nu se înţelege că suntem în competiţie cu sistemul public de sănătate. Ba, dimpotrivă, căutăm să ne completăm, deci să fim două structuri complementare. La început, a fost dificil, dar acum lucrurile s-au aşezat şi există o oarecare predictibilitate, mai ales că avem un scop comun: acela de a oferi cele mai bune servicii pacienţilor noştri, deziderat pe care noi îl completăm cu acela de a menţine un preţ accesibil”, susţine Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private şi al Alianţei Pentru Sănătate din România.

Datele mai arată că, în 1997, existau doar două spitale private, iar acum numărul lor a ajuns la 161. În acelaşi interval, sistemul de stat a închis 50 de unităţi, ajungând la 366, ceea ce înseamnă o scădere de 12%. În judeţele Arad, Bihor, Botoşani şi Hunedoara, activitatea a încetat în câte patru spitale.

O situaţie similară se întâlneşte şi în cazul personalului medical, numărul medicilor care lucrează în mediul privat crescând de la 2,23% în 1997, la 25,98% în 2014, ca pondere din totalul medicilor care lucrează în România, inclusiv medici de familie şi stomatologi.