Consiliul Judeţean Arad a alocat 70.000 de lei pentru dotarea Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arşi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad cu o trusă cu motor chirurgical osteosinteză, oase mici şi mijlocii.
„Am alocat aceşti bani pentru dotarea Compartimentului de Chirurgie Plastică din cadrul SCJU Arad, deoarece acest compartiment este unic în judeţ şi asigură asistenţă de specialitate – urgenţe şi afecţiuni cronice – pentru toţi arădenii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.
Managerul SCJU Arad, Carmen Lucuţa, a precizat că se încearcă acoperirea nevoilor fiecărei secţii a spitalului în parte, deoarece în spital sunt necesare mai multe aparate medicale, iar alte aparate trebuie înlocuite periodic, deoarece durata lor de funcţionare nu este foarte mare.
„În fiecare an, CJ Arad şi Primăria Municipiului Arad alocă sume importante pentru dotări, priorităţile fiind stabilite de Consiliul Medical al SCJU (format din medicii şefi de secţie) împreună cu Comitetul Director, în limita fondurilor alocate”, a spus Carmen Lucuţa.
În ceea ce priveşte trusa cu motor chirurgical care va intra în dotarea Compartimentului de Chirurgie Plastică, medicul coordonator dr. Andreas Bajzat a susţinut că este necesară pentru buna desfăşurare a actului medical, dar compartimentul pe care îl conduce mai are nevoie şi de instrumentar medical, deoarece acesta se uzează într-un timp relativ scurt şi trebuie înlocuit.
„În cadrul acestui compartiment al SCJU Arad sunt tratate diferite afecţiuni, de la traumatisme ale mâinii şi antebraţului, infecţii extensive, arsuri şi până la tumori. De asemenea, sunt tratate traumatismele complexe pe orice zonă a corpului, care implică pierdere sau distrugere de ţesuturi, arsurile termice mari dar şi arsurile pe suprafeţe mai mici de 5%, dar cu factori de risc (arsuri de căi respiratorii superioare, arsuri la nivelul zonelor funcţionale), arsurile electrice şi chimice, sechele complexe cicatriciale şi, nu în ultimul rând, sunt abordate anumite malformaţii congenitale ale feţei şi mâinii, tumori de părţi moi de suprafaţă şi infecţii extensive ale părţilor moi, radio-necroze, radio-dermite, ş.a.m.d.”, a afirmat Andreas Bajzat. AGERPRES