studenti medicina2.jpgAproximativ 60% dintre părinţii din România şi-ar îndruma copiii să urmeze fie Facultatea de Medicină, fie cea de Farmacie, relevă un studiu realizat în luna octombrie la cererea Abbott Products România, în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicină Familiei şi Colegiul Farmaciştilor din România.

Cercetarea arată că studenţii la medicină şi farmacie sunt de părere că profesiile de medic şi farmacist sunt foarte apreciate de către persoanele care lucrează în domeniu, dar şi de persoanele de vârsta a treia, însă tinerii sunt clasaţi doar pe poziţia a şasea din opt.

Publicul general consideră că medicii şi farmaciştii sunt deopotrivă avantajaţi din punctul de vedere al poziţionării sociale şi al posibilităţii de a avea realizări profesionale în ţară. 38% dintre adulţii din România sunt de părere că profesia de medic este cea mai respectată în ţara noastră, pe locurile imediat următoare fiind menţionate cele de cadru didactic, preot şi politician.

În ceea ce priveşte respectul faţă de profesiile pe care le vor practica, studenţii la Facultăţile de Medicină şi de Farmacie consideră că acestea sunt mai degrabă apreciate de către colegii practicieni şi de către populaţia în vârstă, în vreme ce tinerii colegi de generaţie ar aprecia mai puţin cele două profesii.

Studiul relevă, de asemenea, faptul că pot fi aduse îmbunătăţiri în ceea ce priveşte percepţia asupra profesiei de medic şi a celei de farmacist. Peste 35% dintre respondenţii adulţi au declarat că medicii nu alocă suficient timp comunicării cu pacienţii. Din punctul lor de vedere, aceştia nu sunt de cele mai multe ori disponibili pentru a răspunde solicitărilor pacienţilor.

Conform aceluiaşi studiu, dintre studenţii la Medicină intervievaţi, doar doi din zece au răspuns că ar alege să profeseze într-o altă ţară după absolvire şi rezidenţiat, iar dintre aceştia doar unul a fost ferm în privinţa acestui plan de viitor. 76% dintre studenţii la Farmacie au declarat că planurile post-universitare le vor fi influenţate de posibilitatea de a avea un venit consistent, pe locul imediat următor fiind menţionată posibilitatea de a avansa în carieră.

Studiul a fost realizat la nivel urban, naţional, pe un număr de 800 de respondenţi pentru publicul adult, cu o marjă de eroare de 3,5%. Volumul eşantionului de respondenţi în cazul studenţilor la Medicină şi Farmacie a fost de 400 de persoane, marja de eroare fiind de 4,2%.
Studiul a fost efectuat la cererea Abbott Products România, în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicină Familiei şi Colegiul Farmaciştilor din România şi relevă percepţia publicului general referitoare la profesia de medic şi cea de farmacist, precum şi perspectiva tinerilor studenţi care urmează în prezent facultăţile menţionate. Studiul a fost prezentat la conferinţa de presă care a marcat lansarea proiectului „Promisiuni pentru viitor”, care îşi propune să revalorizeze profesiile de medic şi farmacist în ochii tinerilor. Proiectul include platforma online www.promisiunipentruviitor.ro, unde tinerii pot găsi mai multe informaţii despre ce presupune cariera de medic sau de farmacist.

Pe parcursul anului 2014 vor fi organizate activităţi pentru elevii de liceu care doresc să aleagă una dintre cele două profesii, precum evenimente dedicate, acţiuni de informare şi consiliere din partea profesioniştilor în domeniul medical, dar şi proiecte specifice celor două profesii. „Proiectul reprezintă o oportunitate pe care o oferim tinerilor de a descoperi frumuseţea, motivaţia, dar şi efortul şi pregătirea care se află la baza unei cariere de medic şi farmacist. Ne dorim ca tinerii să aprecieze cele două profesii la adevărata lor valoare şi în adevăratul sens al cuvântului şi dorim să ajutăm aceşti tineri să înţeleagă că atât medicii cât şi farmaciştii au mai mult decât o profesie au o promisiune pentru viaţă dedicată pacienţilor”, a declarat managerul Abbott România, Adrian Grecu, într-o conferinţă de presă.
Preşedinte Colegiul Farmaciştilor din România, prof. univ. dr. Dumitru Lupuleasa, a afirmat că a îmbrăţişa profesia de farmacist este un angajament care depăşeşte limitările oricărei alte meserii, întrucât pe lângă atribuţiile specifice acesteia, ca de exemplu eliberarea medicamentelor sau prepararea reţetelor, intervine interacţiunea cu pacienţii care apelează cu încredere la sfaturile farmaciştilor.
Totodată, vicepreşedinte Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Sandra Adalgiza-Alexiu, a precizat că a fi medic este un angajament profesional şi personal, dar în primul rând este un element vocaţional. AGERPRES