Bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză de deces la nivel global. Concepțiile greșite, care înconjoară aceste boli, pot afecta atât starea inimii, cât și starea generală de sănătate.

Iată câteva mituri despre bolile cardiovasculare:

Mitul 1: Durerea este singurul semn de avertizare al unui atac de cord

Realitate: Cel mai frecvent, atacul de cord se prezintă ca o durere în piept, dar acest lucru nu este general valabil. Persoanele în vârstă, care suferă de diabet, nu prezintă acest simptom în timpul unui atac de cord, ci pot prezenta dispnee sau transpirație acută. Uneori, oamenii experimentează o durere care iradiază în umărul și brațul stâng sau gât, împreună cu un disconfort toracic.

Mitul 2: Angioplastia este mai bună decât bypass-ul

Realitate: Angioplastia și operația de bypass sunt două metode diferite de revascularizare, fiind proceduri de restabilire a fluxului sanguin în arterele blocate. Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje.

În 80 % din cazuri, revascularizarea este necesară, dar unele cazuri necesită o analiză sistematică înainte de a face următorul pas. Decizia este luată de o întreagă echipa (formată din cardiolog, chirurg și anestezist), după ce sunt analizate detaliile clinice complete, examinările angiografice, riscurile și beneficiile procedurale.

Mitul 3: Bolile cardiovasculate sunt genetice și nu poate fi făcut nimic pentru a le preveni!

Realitate: Incidența bolilor cardiovasculare poate fi redusă. În afară de moștenirea genetică, există factori de risc modificabili, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, dieta, fumatul, stilul de viață stresant; factori care ar trebui identificați și controlați pentru a preveni sau a întârzia apariția acestor boli.

Mitul 4: Insuficiența cardiacă înseamnă că inima nu mai bate

Realitate: Insuficiența cardiacă se referă la incapacitatea inimii de a pompa cu aceeași eficiență. În prezent, există medicamente și dispozitive pentru a trata insuficiența cardiacă și pentru a îmbunătăți starea pacientului.

Mitul 5: ”Atât timp cât îmi iau medicamentele, diabetul nu îmi va afecta inima”

Realitate: Atunci când este inițiat tratamentul pentru pacienții cu diabet sau hipertensiune arterială, medicii planifică anumite obiective specifice (menținerea tensiunii arteriale 140/90 mm Hg). Acest lucru trebuie realizat pentru a minimiza complicațiile pe termen lung ale acestor afecțiuni. Prin urmare, pe lângă administrarea regulată de medicamente și modificarea stilului de viață, pacienții ar trebui să consulte periodic medicul.

Mitul 6: Sportul este periculos după un atac de cord

Realitate: Activitatea fizică este interzisă pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut până la finalizarea procesului de vindecare a mușchilor, care durează până la șase săptămâni. După această perioadă sunt recomandate exerciții fizice progresive pentru toți pacienții apți. În schimb, pacienții care au suferit angioplastie din altă cauză, excluzând accidentul vascular cerebral ischemic acut, pot începe exercițiile cât mai devreme.

Pentru a evita aceste mituri se recomandă consultația la un medic specialist și evitarea deciziilor care ar putea afecta sănătatea inimii!

 

Sursă: www.healthshots.com