58% dintre români consideră că prevenţia şi tratamentul cancerului ar trebui să fie prioritatea României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în 2019, arată studiul „Atitudini şi percepţii despre cancer în rândul populaţiei României”, realizat de Centrul pentru Inovaţie în Medicină şi IMAS.

Potrivit aceluiaşi studiu, 4,4% dintre români au fost diagnosticaţi cu cancer la un moment dat, în timp ce 21,8% au un membru al familiei diagnosticat cu cancer (soţ/soţie, fiu/fiică, mamă/tată). Nivelul de informare asupra inovaţiei în oncologie (medicina personalizată, imuno-oncologie) a crescut cu aproape 15% în ultimii 2 ani.

„Un român din 4 are o experienţă directă sau mediată cu cancerul, ceea ce ne indică un impact major al bolii în cadrul populaţiei României. De aici, nevoia de a face din cancer o prioritate pentru sistemul de sănătate, dar şi pentru societate, în ansamblu”, a declarat dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

La întrebarea „Care credeţi că ar trebui să fie prioritatea României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în ceea ce priveşte domeniul sănătăţii?’, 58% dintre români au indicat prevenirea şi tratarea cancerului drept principal subiect care ar trebui promovat de ţara noastră, celelalte subiecte fiind prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare (28,5%) şi prevenirea şi tratarea hepatitei C (7,6%).

Informarea asupra inovaţiilor în oncologie se corelează cu o atitudine mai optimistă în faţa bolii. 44% dintre români afirmă că au auzit despre medicina personalizată, numărul românilor care declară că sunt familiari cu acest termen fiind mai mare cu 14% faţă de nivelul anului 2016.

Aceeaşi dinamică se constată şi în privinţa imuno-oncologiei, termen pe care 42,5% dintre români afirmă că îl cunosc (în creştere cu 14,5% faţă de anul 2016). În privinţa termenului „testare cu biomarkeri”, 42,2% dintre respondenţi afirmă că sunt la curent cu această sintagmă.

Potrivit studiului, un număr semnificativ de români (43,7%) consideră că un diagnostic de cancer duce întotdeauna la deces, cu toate că 57,1% dintre respondenţi sunt de acord că medicamentele moderne pot prelungi viaţa pacientului cu cancer cu până la 10 ani, chiar dacă este vorba despre forme avansate ale bolii.

În acelaşi context, a crescut la 77,5% procentul celor care sunt de acord că există cancere care se pot vindeca.

Principalele surse de informaţii despre cancer rămân medicii şi personalul medical (69,9%, în creştere comparativ cu anul 2016), mediul online (60,2%, constant) şi emisiunile de televiziune (59,5%, în scădere marcată faţă de anul 2016).

Atunci când au fost întrebaţi care este principala temere legată de cancer, principalele aspecte menţionate de respondenţi au fost: rata scăzută de supravieţuire a celor care suferă de cancer (27,8%), absenţa medicamentelor şi a altor materiale (12,8%), teama de boala în sine (10,8%) şi cheltuielile mari cu tratamentul (4,3%).

În privinţa costurilor noilor tratamente, 44,1% dintre respondenţi afirmă că aceste terapii nu sunt deloc accesibile şi cu siguranţă nu şi le-ar permite (acelaşi nivel ca şi în anul 2016).

Aliaţii principali identificaţi de români în lupta împotriva cancerului sunt prietenii şi familia (43,9%), noile tehnologii – medicamente, dispozitive sau intervenţii avansate (28,8%), medicii (17,9%), asociaţiile de pacienţi (3,3%) şi autorităţile (1,5%).

Acelaşi studiu arată că în subgrupul celor care afirmă că au primit la un moment dat diagnosticul de cancer se remarcă un nivel de satisfacţie în creştere, în comparaţie cu anul 2016.

Astfel, 92% dintre pacienţi se declară mulţumiţi de pregătirea medicului oncolog, 89,9% sunt mulţumiţi de amabilitatea şi implicarea personalului medical, 81,1% spun că au primit informaţiile potrivite despre stadiul bolii şi opţiunile de tratament, 76,8% se declară mulţumiţi de condiţiile din spital (curăţenie, dotare tehnică), în timp ce 71,5% spun că sunt mulţumiţi de accesul la tratamentul de ultimă generaţie.

„La nivelul întregii populaţii, însă, procentul celor care consideră că durează prea mult pentru ca un medicament nou descoperit să ajungă în România este de 75,6% şi doar 30% dintre respondenţi consideră că statul român contribuie la asigurarea unui tratament corespunzător pentru bolnavii de cancer”, relevă studiul.

Studiul a indicat şi un nivel crescut de informare asupra cancerelor care se pot preveni (81,9%) şi asupra cancerelor care se pot detecta în faze incipiente (87,1%), ambele procente fiind la acelaşi nivel înregistrat în anul 2016.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.010 persoane, datele fiind colectate în perioada 9 mai – 4 iunie 2018. Eroarea de eşantionare este de +/- 3,1%. AGERPRES